2012 yılı Ekim ayı konuları

Elektriğe yüzde 9.81 zam yapıldı

  • ebordro

Elektriğe konutta yüzde 9.81, sanayide ise yüzde 4.03 zam yapıldı. Zamlı tarife bugünden itibaren geçerli olacak.



Elektriğe yapılan zammın vatandaşa ne kadar yansıyacağı belli oldu.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) yetkililerinden edinilen bilgiye göre, perakende satış lisansı sahibi 21 elektrik dağıtım şirketi tarafından, kilovatsaat (kWh) bazında, vergi ve fonlar dahil olmak üzere uygulanan tek zamanlı elektrik satış fiyatları ortalama olarak meskende yüzde 9.81 oranında artarak 35.704 kuruşa yükseltildi.

Doğalgaza ve elektriğe yapılan zam!

  • ebordro

Doğalgaza yüzde 9.8, elektriğin toptan satış fiyatına da yüzde 10,1 oranında zam yapıldı.

Başbakan Erdoğan'ın açıklamasının ardından resmi açıklama da geldi.

Doğalgaz fiyatlarına yüzde 9,8, elektriğin toptan satış fiyatlarına ise yüzde 10,1 oranında zam yapıldı. Zamlı tarife bugünden itibaren geçerli.

Hükümet, artan harcamalar nedeniyle bozulan bütçe dengesini düzeltmeye yönelik yaptırımlarını sürdürüyor. Akaryakıt, alkollü içkiler, motorlu taşıt vergisi ve tapu harçlarının ardından doğalgaz ve elektriğe de zam geldi.

BOTAŞ, doğalgaz satış fiyatlarının, yüzde 9,8 oranında artırıldığını açıkladı.

Yapılan yazılı açıklamada, "Uluslararası ham petrol ve petrol ürünü fiyatlarındaki yükselmelere nedeniyle gaz satış fiyatlarında düzenleme yapılması zarureti doğmuştur" denildi.

Atamalarda KPSS şartı kalkmayacak

  • ebordro

Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, öğretmen atamaları ile üniversiteye girişte uygulanacak yeni sınav sistemine ilişkin açıklamalarda bulundu.

Anadolu Ajansı "Editör Masası" toplantısına katılan Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, editörlerin sorularını yanıtladı.

Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer: "4+4+4 sisteminin başarıyla uygulamaya konulduğunu ve işleyişini sorunsuz sürdüğünü", sisteme ilişkin eleştirilerin haksız olduğunu söyledi.

''Gemi olarak gideceğiniz limanız belliyse, ara sıra motorun arızalanması veya gemideki personelin hizmetlerin aksaması, limana gitmeyi engellemez'' diyen Dinçer, dünyanın eğitimde başka bir yere giderken, Türkiye'nin farklı yöne gitmesinin eksikliğinin daha önce hissedilmediğini belirtti.

TARTIŞMALAR İŞİN ÖZÜNDEN UZAK

Memurun mesaisi değişti

  • ebordro

Bakanlar Kurulu, bakanlıkların merkez teşkilatlarının mesai saatlerinde değişikliğe gitti.

Başbakanlık, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Dışişleri Bakanlığı, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, Milli Savunma Bakanlığı, Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Genelkurmay Başkanlığı ve Kuvvet Komutanlıkları'nda mesai saati 09.00 ile 18.00 saatleri arasında olacak. 12.30-13.30 saatleri arası ise öğle tatili olarak uygulanacak.

Bakanlar Kurulu, Merkezde Günlük Çalışma Saatlerinin Tespitine İlişkin Kararda Değişiklik Yapılmasına Dair Karar'ı Resmi Gazete'de yayımlandı. Karar, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın talebi üzerine Bakanlar Kurulu'nca 24 Ağustos 2012 tarihinde kararlaştırıldı.

Altında kâr satışları

  • ebordro

Geçen hafta yaklaşık bir yılın zirvesine çıkan altının onsu 1770 doların altına geriledi.



Cuma günü son 11 ayın en yüksek seviyesi olan 1795,90 dolar/onsa ulaşan altın fiyatları, kâr satışlarını beraberinde getirerek 1773 dolar/ons seviyesine kadar geriledi.

Emekli maaşları bayram nedeniyle erken ödenecek!

  • ebordro

Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan yapılan açıklamaya göre Kurban Bayramı nedeniyle emekli, dul ve yetimlerin maaşı erken ödenecek.

Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan yapılan açıklamada, 24 Ekim 2012 tarihinin Bakanlar Kurulu Kararı ile resmi tatil ilan edilmesi, 25-26-27-28 Ekim 2012 tarihlerine denk gelen Kurban Bayramı ve 29 Ekim tarihinin Cumhuriyet Bayramı olması nedeniyle 5510 sayılı Kanunun, 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) vs (b) bendi kapsamında emekli, dul ve yetim aylığı alanların 2012/Ekim dönemi aylıkları; Tahsis numarasının son rakamı; 9, 7, 5 ve 3 olanların 17 Ekim,1, 8 ve 6 olanların 18 Ekim, 4, 2 ve 0 olanların 19 Ekim tarihlerinde ödeneceği bildirildi.

Altın internetten alınır mı?

  • ebordro

Birçok ihtiyaç malzemesiyle birlikte çeyrek altından bileziğe kadar altın çeşitleri de e-ticarete konu olunca, kuyumcular, fiyatı saniyede bir değişebilen bu ürünlerde internetin tercih edilmemesi gerektiğini, bu tür satışlarda en az 10 TL fark alınarak, satıcının riski yok ettiğini söyledi.



Sonunda çeyrek altın bile internetten satılmaya başladı. Sadece çeyrek altının değil bilezikten tek taş yüzüğe kadar pek çok ziynet eşyasının internetteki e-ticaret sitelerinde satışa sunulmasıyla birlikte kuyumcular da vatandaşı uyardı. İnternetten satışların altın gibi bir üründe rakip olmayacağını vurgulayan kuyumcular, bu ürünün kargo ile taşınmasından fiyatına kadar pek çok konuda şaibeye dikkat çekti.

10 LİRA PAHALIYA SATIYORLAR

ÖSYM bilişim personeli alacak

  • ebordro

11 sözleşmeli personelin alınacağı sınav için başvurular 15 Ekim’de sona erecek.

Ölçme Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM), Bilgi Güvenliği ve Yönetimi Daire Başkanlığı’nda istihdam edilmek üzere 11 sözleşmeli personel alacak. Başvurular 15 Ekim’de sona erecek.

ÖSYM’den yapılan açıklamaya göre, ÖSYM tarafından gerçekleştirilecek sözlü sınav sonucunda, başarı sırasına göre 11 sözleşmeli bilişim personeli alınacak.

Türk Eğitim Vakfı burs başvuruları başladı!

  • ebordro

Türkiye’nin liderlerini yetiştirmeyi hedef edinen TEV (Türk Eğitim Vakfı), 2012 – 2013 öğretim döneminde 9.500 öğrenciye ihtiyaç bursu verecek.

TEV 2012-2013 öğretim yılında; 2850 öğrenciye aylık 140 TL Mesleki Orta Öğrenim Bursu, 6353 öğrenciye aylık 370 TL Yükseköğrenim (Üniversite) İhtiyaç Bursu 57 öğrenciye 650 TL TEV Yüksek Lisans Bursu, 38 öğrenciye ise aylık 950 TL TEV Doktora Bursu, 202 öğrenciye de aylık 1.000 TL. Üstün Başarı Bursu verecek. İzmir ve Trabzon TEV Kız Öğrenci Yurtları’nda ise 250 kız öğrenci ücretsiz olarak barınacak.

Ders ve ek ders saatlerine ilişkin yapılan değişiklik

  • ebordro

MEB yönetici ve öğretmenlerinin ders ve ek ders saatlerine ilişkin karar, yapılan değişikliklerle 4+4+4 sistemine uygun hale getirildi.

Bakanlar Kurulu’nun, “MEB Yönetici ve Öğretmenlerinin Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Kararda Değişiklik Yapılmasına Dair Kararı” Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Mevcut kararın eğitimde 4+4+4 sistemine göre yenilendiği kararda, müdür yetkili öğretmenlerin tanımlandığı maddede yer alan ”ilkokullarda” ifadesi “ilköğretim okullarında” şeklinde yenilendi.

Dünyanın en pahalı benzinini Türkiye kullanıyor!

  • ebordro

Benzin fiyatları litrede 8-9 kuruş artırıldı. Benzin fiyatı bu geceyarısından itibaren 4,92 liraya yükseldi.

Dünyanın en pahalı benzinini kullanan Türkiye, bu unvanı kolay kolay bırakmayacağa benziyor.

Petrol fiyatları ve dövizdeki artış nedeniyle benzine yine zam geldi.

Benzine bu geceyarısından geçerli olmak üzere litrede 8-9 kuruş zam yapıldı. Zammın ardından benzinin fiyatı 4,92 liraya yükselmiş oldu.

22 Eylül’de ÖTV’nin 30 kuruş artırılmasıyla otomatik olarak gelen 26 kuruşluk zammın üstüne, bir hafta sonra yapılan 9 kuruşluk zam sonrası Türkiye dünyanın en pahalı benzinini tüketen ülke konumuna gelmişti.

İŞKUR, 100 kişiden 37'sine iş buldu

  • işkur

Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı'nın (TEPAV) İstihdam İzleme Bülteni'ne göre Türkiye İş Kurumu'na (İŞKUR) yapılan her 100 iş başvurusundan 37.2'si karşılık buldu. Bültene göre iş bulmak için İŞKUR'a başvuranların sayısı, yılın 7 ayında aylık 103 bin kişiye ulaştı. Geçen yıl bu sayı aylık 94 bin civarında gerçekleşmişti. Böylece ortalama başvurular yaklaşık yüzde 10 arttı. Aynı dönemde İŞKUR'a bildirilen açık iş sayısının aylık ortalaması ise 65 bine çıktı. Bu sayı 2011'de aylık ortalama 55 bin dolayındaydı.

Öğretmenler bu yıldan itibaren Şubat'ta atanmayacak

  • ebordro

Öğretmenlerin bu yıldan itibaren artık Şubat'ta atanmayacağı bildirildi.

2013 Şubat ayında öğretmen alımı yapılmayacak!

MEB müsteşar yardımcısının yaptığı açıklamaya göre bu yıldan itibaren şubat ataması uygulaması kaldırıldı.

Mezun öğretmenler KPSS'den sonra alan sınavına girecek ve KPSS sınavı yalnızca 1 yıl geçerli olacak!

KPSS'den sonra girilecek olan alan sınavına; 141 alandan mezun öğretmenlerin sadece 15 alanı dahil edilecek.

Bu açıklamalara ek olarak bakanlığın önümüzdeki 10-20 yıl için bir proje başlattığını ve bu proje kapsamında YÖK ve eğitim fakülteleriyle birlikte yapılan görüşmeler sonucunda kontenjanlar yeniden düzenlenecek.

Emekliye Ocak'ta 339 liraya kadar zam

  • ebordro

2.1 milyon emeklinin dosyası güncellendi. 2000'den önce emekli olan 1.9 milyon emekli, Ocak ayından itibaren intibak kapsamında 10 ila 339 lira zam alacak.

Emeklilerin aylıklarındaki farkları ortadan kaldıracak intibak düzenlemesi kapsamında yapılan hesaplamalarda sona gelindi.

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), 2000'den önce emekli olanların aylıklarının yeniden hesaplanmasını öngören intibak düzenlemesi kapsamında, emeklilerin dosyalarında bulunan bilgilerin bilgisayar ortamına aktarılarak güncellemede sona geldi.

Ölüm, mamullük ve yaşlılık aylığı alan 2 milyon 564 bin 452 emekliden 2 milyon 100 bininin dosyasının güncellenmesi tamamlandı. Söz konusu emeklilerinin tümünün dosyalarının güncellenmesine ilişkin çalışmalar, Kasım ayı sonuna kadar tamamlanacak.

Doğalgaz fiyatları 4 yıl önceye göre daha mı ucuz?

  • ebordro

Doğalgaz fiyatlarının 4 yıl önceye göre daha ucuz olduğunu belirten Enerji Bakanı Yıldız, "İndirimler zihnimizde yer almıyor, fiyat artışları hafızada daha çok kalıyor" dedi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, NTV'nin sorularını yanıtladı.