2012 yılı Kasim ayı konuları

En düşük motorlu taşıtlar vergisi 518 liraya çıkacak

  • ebordro

Ekim ayı enflasyon verileri çerçevesinde vergilerin artışında kullanılacak yeniden değerleme oranı 2013 yılında yüzde 7.8 olacak.

Vergi Usulü Kanunu'na göre, TÜİK tarafından açıklanan Ekim ayı Üretici Fiyatları Endeksi'nin (ÜFE) 12 aylık ortalamaları dikkate alınarak belirlenen yeniden değerleme oranında, çeşitli vergiler, harçlar ve cezalar ile geçici vergi dönemleri itibariyle yapılacak değerlemeler esas alınıyor.

Yeniden değerleme oranı doğrultusunda, çevre temizlik vergisi dışında kalan taşıt vergileri, harçlar, damga vergisi, cezalar ve değerli kağıtlar ile defter tutma hadleri yüzde 7.8 artırılacak.

Her iki çalışandan biri asgari ücretli

  • ebordro

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda, 2013 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Tasarısı ile 2011 Yılı Merkezi Yönetim Kesin Hesap Kanunu Tasarısı'nın geneli üzerindeki görüşmeler tamamlandı.

Milletvekillerinin sorularını yanıtlayan Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Ekonomik İşbirliği ve Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Teşkilatı'nın (OECD) yayımladığı bir çalışmaya göre, OECD ülkeleri arasında gelir dağılımını iyileştiren yalnızca iki ülke bulunduğunu, bunlardan birinin Türkiye olduğunu ifade etti.

2012-2017 döneminde büyüme beklentisi yüzde 5.2 olarak açıklandı

  • ebordro

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, dün, AK Parti Kızılcahamam Kampı'nda 'Küresel Ekonomideki Gelişmeler ve Türkiye Ekonomisi' başlıklı bir sunum yaptı.

Dünya ekonomisiyle ilgili değerlendirmelerde bulunan Babacan, küresel krizin üzerinden yaklaşık 4 yıldan fazla bir sürenin geçmesine rağmen dünya ekonomisinde henüz bir istikrar ortamının sağlanamadığını ve küresel ekonomik krizin fazlar değiştirerek devam ettiğini söyledi.

Zamlar enflasyon tahminini yükseltti

  • ebordro

Merkez Bankası zamlar nedeniyle yıl sonu enflasyon tahminini 1.2 puan yükselterek yüzde 7.4'e çıkardı.

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, enflasyon raporunu açıkladı.

Altın fiyatlarında yükselişin sürmesi bekleniyor

  • ebordro

Altın yatırımcıları, yıl sonuna kadar altının ons fiyatının 1800 dolar seviyesine yükseleceğini, 2013'te 2 bin dolar sınırını aşacağını, 2014 sonunda ise 2 bin 400 dolara ulaşacağını tahmin ediyor.

Dünya Altın Konseyi'ne (WGC) göre, 2011 yılı Eylül ayında altın fiyatları 1771 dolar ile tüm zamanların en yüksek seviyesini gördü. Artışın temelinde, özellikle kriz sonrasında küresel ekonomideki belirsizliklerin devam etmesi, Avro Bölgesi borç krizinin derinleşmesi, ABD ekonomisi ve dolara olan güvenin zayıflaması ile altının ''güvenilir'' bir yatırım aracı olarak görülmesi etkili oldu.

Fitch, Türkiye'nin kredi notunu yükseltti

  • ebordro

Fitch, Türkiye'nin kredi notunu BB+'dan BBB-'ye yükseltti, görünümü durağan olarak açıkladı. Böylece Türkiye'nin notu yatırım yapılabilir ülke seviyesine yükseldi.

Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch'ten uzun zamandır beklenen adım geldi.

Fitch, Türkiye'nin kredi notunu bir kademe artırarak yatırım yapılabilir düzeye çıkardı ve kritik bir eşik aşıldı.

Maliye'den serbest mesleğe 'vergi' kıskacı

  • ebordro

Maliye, düşük vergi ödediği için gündeme gelen birçok prestijli mesleği yapanların harcamalarını mercek altına alındı. Maliye Bakanı Şimşek, "Kredi kartı harcamaları, seyahatleri bizde var. Analiz edilip adım atılacak" dedi.

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, gündemdeki gelişmeleri NTV canlı yayınında Ankara İstihbarat Şefi Ahmet Ergen'e değerlendirdi.

Şimşek, kayıtdışılığın yarattığı gelir kaybını önlemek için kira geliri olanlara önceden hazırlanmış beyanname gönderdiklerini hatırlattı ve yeni hedeflerinin serbest meslek erbabı olduğunu açıkladı.

Türkiye'de kişi başına düşen milli gelir

  • ebordro

Satın Alma Gücü Paritesi'ne göre Türkiye'de kişi başına düşen milli gelirin önümüzdeki yıl, 18 bin 834 dolara ulaşacağı tahmin ediliyor. Bu yıl sonunda ise rakamın, 18 bin 92 dolar olarak gerçekleşmesi bekleniyor.

Cari fiyatlarla kişi başına düşen gelirin bu yıl sonunda 10 bin 673 dolar olarak gerçekleşeceği, 2013 yılında ise bunun 11 bin 318 dolara ulaşacağı öngörüldü.

Türkiye'de Satın Alma Gücü Paritesi'ne (SAGP) göre kişi başına düşen gelir, 10 bin doları ilk kez 2004 yılında aştı ve söz konusu yıl kişi başına düşen gelir 10 bin 164 dolar olarak gerçekleşti. 2005 yılında bu rakam, 11 bin 394 dolar, 2006'da 12 bin 900 dolar, 2007'de 13 bin 903 dolar, 2008'da 15 bin 21 dolar, 2009'da 14 bin 413 dolar, 2010 yılında 15 bin 571 dolar oldu.

Bireysel emeklilik sistemine devlet katkısı

  • ebordro

Bireysel emeklilik sistemine katılanlara yeni yıldan itibaren devlet katkısı geliyor. Sisteme para yatıranlar, tutarın yüzde 25'i kadar devlet katkısı alacak. Ancak bu paranın tamamı ancak emekli olunca alınabilecek.

Bireysel emeklilik sistemi 1 Ocak 2013'ten itibaren değişiyor.

Meclis'in geçen yasama döneminde çıkarılan bireysel emeklilik yasasının uygulama yönetmeliği de tamamlandı.

Yeni yıldan itibaren sisteme yatırılan paranın yüzde 25'i kadar devlet katkısı olacak. Her ay 100 lira ödeyenlere, 25 lira da devlet desteği gelecek.

Ancak devlet katkısı, aylık 222 lirayı, yılda da 2 bin 264 lirayı geçmeyecek. Bu tutar, her yıl asgari ücret ölçüsünde artırılacak.

SİSTEMDE EN AZ 3 YIL KALINMALI