2012 yılı Aralik ayı konuları

Trafik cezaları artırıldı

  • hayat

Trafik kanununda yapılan değişikliklere göre kurallara uymayanlara ağır cezalar geliyor.

Emniyet şeridinden geçen sürücüler artık 72 lira yerine 650 lira ceza ödeyecek. Az ceza yiyen düşük çok yiyen yüksek sigorta primi ödeyecek.

Emniyet Genel Müdürlüğü'nce Karayolları Trafik Kanunu'nun 35 maddesinde yapılan değişiklik son şeklini aldı. Bundan böyle trafik kurallarını ihlal edenler ağır cezalar ödeyecek. Tasarıya ilk kez 'Emniyet şeridi ihlali' kavramı girdi. İstanbul'daki TEM otoyolu ve köprülerdeki emniyet şeritlerinden geçen sürücülere 72 TL idari para cezası kesiliyordu. Ancak bu rakamın caydırıcı olmadığı düşünülerek ceza 650 liraya çıkarıldı.


KIŞ LASTİĞİNE DUBLE CEZA

Asgari ücrette zam pazarlığı başladı

  • ebordro

Yeni yılda geçerli olacak asgari ücretin belirlenmesi için zam pazarlığı başladı. Çalışma Bakanı Çelik, yeni oranın uzlaşma içinde çıkmasını ümit ettiğini söyledi.


Yeni yılda geçerli olacak asgari ücretin belirlenmesi için Asgari Ücret Tespit Komisyonu ilk toplantısını yaptı.

Komisyon, bu ay boyunca gerçekleştireceği toplantıların ardından ayın sonunda 1 Ocak 2013'ten itibaren geçerli olacak asgari ücreti belirleyecek.

Toplantının açılışında konuşan Çalışma Bakanı Faruk Çelik, asgari ücret miktarını "işgücü piyasasında oluşan cari ücret seviyesinde devlet müdahalesini sağlayan tek araç" olarak tanımlayarak, "Son 10 yıllık dönemde çalışanlar asgari ücretle enflasyona yenilmemiştir" dedi ve şöyle konuştu:

Halkbank'tan yeni kredi kartı: Paraf

  • ebordro

Halkbank, kendine ait ilk kredi kartı olan 'Paraf' ile kredi kartı pazarındaki payını beş yılda yüzde 6'ya çıkarmayı hedefliyor.


Halkbank, kredi kartı pazarında kendi markasıyla devam etme kararı aldı.

Halkbank, kendine ait ilk kredi kartı olan 'Paraf' ile kredi kartı pazarındaki payını beş yılda yüzde 6'ya çıkarmayı hedefliyor.

Konu ile ilgili düzenlenen basın toplantısında konuşan Halkbank Genel Müdürü Süleyman Aslan, "Daha önce Advantage markası işbirliği kapsamında pazardaki etkinliğimizi bir miktar geliştirdik. Bu ortaklığı 5 Aralık itibariyle sonlandırıyor olacağız. Artık sıra uzun soluklu maratonda kendi markamızla koşmaya geldi" dedi.

Devlet memurlarının fazla mesai ücretleri

  • ebordro

Devlet memurlarının fazla mesai ücretleri yeni yılda 10 kuruş artarak, 1 lira 45 kuruşa çıkacak. Önümüzdeki yıl, kamu görevlilerinin yurtiçi gündelikleri yüzde 5.1 ile yüzde 6.4 arasında zamlanacak. Yeni yılda Başbakan'a 48,5 lira yerine 51 lira gündelik ödenecek.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda kabul edilen 2013 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Tasarısı'na göre, memurların saat başı fazla çalışma ücreti, yeni yılda yüzde 7.4 oranında artış gösterecek. Halen 1 lira 35 kuruş olan saat başı fazla çalışma ücreti, 1 Ocak 2013 yılından itibaren 1 lira 45 kuruş olarak uygulanacak.

Ruhsat sahipleri dikkat!

  • ruhsat

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Karayolu Düzenleme Genel Müdürlüğü tarafından yayımlanan genelge doğrultusunda yük ve yolcu taşıyan araçların 1 Aralık-1 Nisan tarihlerinde kış lastiği takma zorunluluğu uygulamasına yönelik denetimler sürüyor.

Bu çerçevede uygulama yapan trafik ekiplerinden önemli bir uyarı geldi: "Ceza yemek istemiyorsanız, lastiğin dördü de kar lastiği olması şart. 500 liralık cezayı, aracı kullanan sürücüye değil ruhsat sahibine kesiyoruz."

Elektrik ve doğalgaza Ocak'ta zam yok

  • ebordro

Enerji Bakanlığı Müsteşarı Kilci, Ocak'ta elektrik ve doğalgaza zam yapılmayacağını açıkladı.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Müsteşarı Metin Kilci, ''1 Ocak 2013 tarihinde elektrik ve doğalgaza zam gerektirecek bir baskı öngörmüyoruz'' dedi.

Boğaz'dan elektrik üretilecek

  • ebordro

Bir enerji firması, Çanakkale Boğazı'ndaki akıntı gücünü kullanarak elektrik enerjisi elde etmeyi amaçlıyor.

Çanakkale'de bir firma, boğazdaki akıntı gücünü kullanarak elektrik enerjisi elde etmeyi amaçlıyor. Deneme çalışmaları süren proje tamamlandığında kentin elektrik enerjisi boğazdaki akıntı gücü kullanılarak karşılanabilecek.

Bir Türk Mucitten Robodoktor

  • mrhs

Bu robot hastaları doğru polikliniğe yönlendiriyor.

Mersin Üniversitesi (MEÜ) Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Gökhan Çuvalcıoğlu, yapay zeka teknolojisi ve bulanık mantık kullanarak dünyada ilk kez sorgulayabilen, karar verebilen, yanlış verilen bazı bilgilere rağmen doğru karar verebilen bir robot geliştirdi.

Çuvalcıoğlu'nun "RoboDoktor" adını verdiği internet üzerinden çalışan bilgisayar sistemi, hastaları sesli olarak sorgulayıp doğru polikliniğe yönlendiriyor. MEÜ Fen Edebiyat Fakültesi Matematik Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Gökhan Çuvalcıoğlu, sağlık hizmeti almak isteyen hastaların yapay zeka teknolojisi tabanlı bir robot tarafından sorgulanması, doğru polikliniğe yönlendirilmesi ve hastaya istediği sağlık kuruluşundan randevu vermesini içeren sistemi İHA'ya anlattı.

Türkler ABD'liden 10 kat fazla vergi ödüyor

  • ebordro

Türkiye'de en fazla vergi mal ve hizmet için ödeniyor. Mal ve hizmet üzerinden alınan vergilerin payı yüzde 47.7 düzeyinde bulunuyor. ABD'deki oran sadece yüzde 4.7.

Maliye Bakanlığı verilerine göre, Türkiye, OECD'de 34 ülke arasında sosyal güvenlik primleri dahil vergi yükü açısından sondan 6'ncı sırada yer alıyor.

OECD ülkeleri arasında vergi yükünün GSYH'ye oranı en yüksek ülke yüzde 48,2 ile Danimarka. Söz konusu oran İsveç'te yüzde 45,8, Belçika'da yüzde 43,8, İtalya'da yüzde 43, Fransa'da yüzde 42,9, Norveç'te yüzde 42,8, Finlandiya'da yüzde 42,1, Avusturya'da yüzde 42 düzeyinde bulunuyor. OECD ortalaması da yüzde 33,9 şeklinde hesaplanıyor.

Sürücülere HGS etiketi uyarısı

  • ebordro

PTT, Kartlı Geçiş Sistemi (KGS) hizmetinin 31 Aralık'ta sona ereceği ve yerini Hızlı Geçiş Sistemi'nin (HGS) alacağını hatırlatarak, sürücüleri, araçlarının sınıfına uygun HGS etiketleri almaları yönünde uyardı.

PTT'den yapılan yazılı açıklamada, PTT olarak 172 yıldır hizmet ürettiği ve sunduğu müşterilerine her zaman daha yakın olmak ve daha kaliteli hizmet verebilmeyi hedeflediği ifade edildi. Bu amaçla HGS hizmetini kullanıma sokulduğu belirtilen açıklamada, HGS hizmetinin, ekonomik ve uzun ömürlü olması, pilsiz HGS Kart ve Etiketlerinin çalışma enerjisini radyo frekans teknolojisinden alması ve kopyalanamaz özelliğe sahip olmasının, sağlayacağı ön önemli faydalar olduğu vurgulandı.

Merkez Bankası'ndan kritik karar

  • ebordro

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu (PPK), finansal istikrarı desteklemek amacıyla, politika faizini sınırlı oranda düşürürken zorunlu karşılıklara ilişkin ölçülü adımların atılmasını uygun buldu. Kurul, Aralık ayı toplantısında politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını yüzde 5.75'ten yüzde 5.50'ye düşürdü. Gecelik borçlanma faiz oranını ise yüzde 5'te sabit tuttu.

Dört elektrik bölgesi daha özelleşiyor

  • ebordro

İstanbul Anadolu Yakası Elektrik Dağıtım AŞ, Toroslar Elektrik Dağıtım AŞ, Dicle Elektrik Dağıtım AŞ ile Vangölü Elektrik Dağıtım AŞ blok satış yöntemi ile özelleştirilecek.

Konuya ilişkin duyuru, Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlandı.

Buna göre, 4046 sayılı Özelleştirme Uygulamaları Hakkında Kanun hükümleri çerçevesinde İstanbul Anadolu Yakası Elektrik Dağıtım AŞ, Toroslar Elektrik Dağıtım AŞ, Dicle Elektrik Dağıtım AŞ ile Vangölü Elektrik Dağıtım AŞ'deki yüzde 100 oranındaki hisse, blok satış yöntemi ile özelleştirilecek.

Telekom'un yüzde 6.68'i halka arz edilecek

  • ebordro

Türk Telekom'un yüzde 6.68 kamu hissesinin halka arzı Şubat ayında planlanıyor.

Özelleştirme İdaresi Başkanlığı'nın (ÖİB) 2013 için öngördüğü "gelir odaklı satış" yaklaşımı çerçevesinde, satışa hazır varlıklardan Türk Telekom'un yüzde 6.68 hissesinin halka arzı Şubat ayında planlanıyor.

Reuters'a bilgi veren konu hakkında bilgi sahibi kaynaklar, ekonomi yönetiminin Kasım ayında gerçekleşen Halkbank halka arzında elde edilen gelir başarısının bir benzerini Türk Telekom'da hedeflediğini, sermaye piyasası işlemi olarak satışa en hazır varlık olan Türk Telekom'un olumlu piyasa şartlarını kaçırmayacak şekilde satışı için çalışmaların hızlandığını kaydettiler.

2013 Ocak'ta elektrik ve doğalgaza zam yok

  • ebordro

Elektrik ve doğalgaza yeni yılın ilk ayında zam yok.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, 2012 yılı sonuna kadar ve Ocak ayında doğalgaz ve elektriğe zam yapılmayacağını söyledi.

Doğalgaz fiyatlarıyla ilgili Başbakan Tayyip Erdoğan'la bir değerlendirme raporu paylaştıklarını dile getiren Yıldız, olumsuz hava koşulları nedeniyle doğalgaz ve elektriğe ocak ayında zam yapmama kararı aldıklarını söyledi.

e-Okul Veli Bilgilendirme Sistemi

  • ebordro

e-Okul giriş sayfasının görüntüsü değişmiş olduğundan yeni sayfaya yönlendiriliyorsunuz. Eski şifre ve kullanıcı adınızla e-Okul yönetime, TC kimlik no ve okul no ile e-Okul Veli sistemlerine giriş yapabilirsiniz!

e-Okul Veli Bilgilendirme Sistem girişi:

e-Okul Veli Bilgilendirme Sistemi için TIKLAYIN

e-Okul Yönetim Bilgi Sistemi girişi:

e-Okul Yönetim Bilgi Sistemi için TIKLAYIN





e-Okul, e Okul, e okul öğrenci giriş, e-Okul Veli, e okul öğretmen not girişi,
e-Okul öğretmen, e-okul yönetim, e-Okul Veli Bilgilendirme, e Okul meb, e karne,
e okul öğrenci, e-Okul karne, e-Okul giriş, e okul not değiştirme, e okul kayıt