2012 yılı Mart ayı konuları

Aile hekimleri işe yaradı

  • mrhs

Sistemin hayata geçmesinden sonraki veriler değerlendirildi

Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu (AHEF) Yönetim Kurulu Başkanı Murat Girginer, Türkiye'de bebek ölüm hızında aile hekimliğinden sonra gözlenen düşüşün çok önemli olduğunu belirterek, ''Türkiye'de aile hekimliği sayesinde daha sağlıklı bir nesil yetişiyor'' dedi.

Girginer, düzenlenen ''Aile Hekimliği ve Toplum Sağlığına Katkıları'' konulu basın toplantısında yaptığı konuşmada, aile hekimliğinin Türkiye'nin yeni sağlık yüzü, gücü ve geleceği olduğunu söyledi.

Düzce'de 2005 yılında pilot uygulama olarak başlatılan aile hekimliğinin 13 Aralık 2010 tarihinde tüm ülkeyi kapsayacak şekilde yaygınlaştırıldığını hatırlatan Girginer, aile hekimlerinin bireyin sağlık avukatı olduğunu dile getirdi.

Aile hekimliği'nin sorunları

  • mrhs

"Aile hekimlerinin yüzde 90'ı pratisyen hekim, uzmanlık sorunu var"

Türkiye Aile Hekimleri Uzmanlık Derneği Başkanı Prof. Dr. Okay Başak, Türkiye'de aile hekimliği uygulamasında önemli gelişmeler yaşanırken bazı sorunlar da bulunduğunu belirterek, ''Türkiye'de aile hekimine düşen hasta sayısı 3 bin 500-4 bin. Bu sayının en az yarı yarıya azalması gerekir ki gerçek anlamda aile hekimliğinin gerekleri yerine getirilebilsin'' dedi.

Başak, yaptığı açıklamada, aile hekimliğinin hem uygulama bakımından hem de tıp disiplini ve uzmanlık alanı olarak değerlendirilmesi gerektiğini belirtti.

Türkiye'de aile hekimliğinin pilot uygulamasının 2005'te başladığını, 2010'un aralık ayı itibarıyla Türkiye genelinde hayata geçirildiğini belirten Başak, ilk etapta mekanlarla ilgili birtakım sıkıntılar yaşandığını, bazı aile hekimlerinin mekanlarını kendilerinin oluşturduğunu ancak bu sorunun büyük ölçüde giderildiğini kaydetti.

Liranın simgesi banknotlarda olmayacak

  • ebordro

Merkez Bankası Başkanı Başçı, şu anda kullanılan para grubunda TL'nin simgesinin yer almayacağını söyledi. Başçı, ''Enflasyonda Mayıs ayında tek haneleri göreceğiz'' dedi.

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, Adana'da para politikaları konulu konferans verdi.

Başçı konuşmasında şunları söyledi: "Gelişmiş ülkelerde de gelişmekte olan ülkelerde de enflasyon oranları nispeten yatay seyretmeye devam ediyor. Her iki tarafta da hedeflerin bir miktar üzerinde ama yukarı yönlü çok bariz enflasyonist bir baskı görülmüyor.

Altın 3 ayın zirvesinde

  • ebordro

Uluslararası piyasada altının onsu 1790 dolara çıkarak, 3 ayın zirvesini gördü.

Altın fiyatları yükselmeye devam ediyor.

Geçen yılı 1564 dolardan kapatan altın, Şubat ayında yukarı yönlü seyir izledi.

Uluslararası piyasada yılbaşına göre yüzde 14'ü aşan artış gösteren altın, 1790 dolara çıkarak 3 ayın en yüksek seviyesini gördü.

Altın, Avrupa Merkez Bankası'nın likidite sağlama amaçlı üç yıllık ihalesiyle ilgili beklentilerle değer kazandı.

MB: Enflasyon beklediğimiz gibi

  • ebordro

Merkez Bankası, Şubat ayında temel enflasyon göstergelerinin beklendiği gibi aşağı yönlü seyir izlediğini, hizmet fiyatlarının ılımlı seyrini koruduğunu belirtti.

Merkez Bankası, Şubat ayında tüketici fiyatlarının yüzde 0.56 arttığını ve yıllık enflasyonun yüzde 10.43 olarak gerçekleştiğini hatırlatarak, gıda enflasyonunda düşüş kaydedildiğini, enerji fiyatlarının ise uluslararası petrol fiyat gelişmelerinin yansımalarıyla yükseldiğini açıkladı.

Merkez Bankası, Şubat ayı fiyat gelişmeleri açıklamasında, "Temel enflasyon göstergeleri beklendiği şekilde aşağı yönlü bir seyir izlerken hizmet fiyatları ılımlı seyrini korumuştur" dedi.

"Enerji Türkiye'nin başını çok ağrıtacak"

  • ebordro

Uluslararası Enerji Ajansı Başekonomisti Birol, Türkiye'nin enerji faturasının bu yıl 68 milyar doları bulabileceğini belirterek, "Birkaç yıl Türkiye'nin başı enerji ithalatından çok ağrıyacak" dedi.

Uluslararası Enerji Ajansı Başekonomisti Fatih Birol, mevcut fiyatların devam etmesi halinde Türkiye'nin enerji ithalat faturasının geçen yıla göre yüzde 20'nin üzerinde artacağını söyledi.

CNBC-e'ye konuşan Birol şunları kaydetti: "Önümüzdeki dönemde petrol fiyatlarındaki bir düşüş şaşırtıcı olur. Türkiye'nin 2011'de enerji ithalat faturası 55 milyar dolardı. Bu yıl fiyatlar bu şekilde devam ederse 68 milyar dolara çıkma ihtimali var. Bu durum cari açık için oldukça yüksek bir risk ifade ediyor.

3. köprüye 2 yabancı, 7 yerli talip

  • ebordro

3. köprü ihalesi için bugüne kadar İtalya'dan Astaldi, Güney Kore'den POSCO, Park Holding, MAPA, STFA, Güriş, Atlı Makina, Yapı Merkezi ve Cengiz İnşaat şartname aldı.

İstanbul Boğazı'na inşa edilecek 3. köprünün yapımı için ihale takviminin başladığı günden bugüne kadar yerli ve yabancı 9 yatırımcı grubu şartname aldı.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı yetkililerinden alınan bilgiye göre, 28 Ocak'ta ilana çıkılan ve Yap-İşlet-Devret (YİD) modeli ile inşa edilecek köprü ihalesine katılmak için İtalya'dan Astaldi, Güney Kore'den POSCO, Park Holding, MAPA, STFA, Güriş, Atlı Makina, Yapı Merkezi ve Cengiz İnşaat şartname aldı.

Denizbank'ta 'yeni süreç' ihtimali artıyor

  • ebordro

Denizbank Genel Müdürü Ateş, Denizbank'ın satış sürecinin uzamasının, yeni bir satış süreci başlatılması ihtimalini artırdığını söyledi.

Denizbank Genel Müdürü Hakan Ateş, Dexia’nın Denizbank’taki hisselerinin satışı ile ilgili olarak görüşmelerin uzadığını belirterek, bir sonuç alınamaması durumunda Dexia’nın ya satıştan geri çekileceğini ya da satışla ilgili yeni bir proses başlatabileceğini; sürecin uzamasının da yeni bir satış süreci başlatılması ihtimalini artırdığını söyledi.

TV’deki bal reklamında halkı yanıltıyorlar izin vermeyiz

  • ebordro

Son günlerde bal reklamlarında yaşanan patlamanın Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından izlemeye alınmasının ardından, bizzat televizyon izleyip, internette dolaşarak, rekabete aykırı reklamlarla ilgili işlem başlattığını belirten Bakan Mehdi Eker, “Bazı gıda firmalarının reklamlarında ‘Bizim ürünlerimizde GDO yoktur’ deniliyor.

Buna çok sinirleniyorum. Türkiye’de zaten GDO’lu ürün yok. Ama bunu sadece kendi ürünlerine has gibi bir şey olarak sunmak haksız rekabet ve halkı yanıltmaya yöneliktir. İlgili yerleri aradım ve bu reklam durduruldu” dedi.

İnternet de denetleniyor

Servisçiler 4 TL’lik mazota isyan etti

  • ebordro

İzmir’de motorin fiyatının 4 TL’ye ulaşması üzerine servisçiler eylem yaptı.

Çiğli İstasyonaltı’ndan harekete geçen, ’Dünyanın en pahalı mazotunu kullanmak istemiyoruz’ yazılı pankartlar taşıyan 100’ün üzerinde servisçi, Çiğli ve Karşıyaka ilçesinde klakson çalarak motorin fiyatına tepki gösterdi. Servisçiler, ucuz motorin desteği istedi.

‘Kıbrıs’a ucuz bize pahalı’

830 dolarlık iPad’in maliyeti 409 dolar

  • ebordro

Teknolojik pazar araştırma şirketi IHS iSuppli, Apple’ın önceki gün satışa çıkardığı yeni iPad’in tüm parçalarını ayırıp değerini hesapladı.

Yapılan hesaplamaya göre iPad’in tüm parçalarının değeri tek tek hesaplandı ve 316 dolar değer ettiği açıklandı. Apple 16 gigabyte’lık yeni iPad’i 499 dolara satıyor. Apple’ın maliyetinden yüzde 63 fazla fiyata sattığı açıklanarak, 4G’li 64 gigabyte’lık iPad’in ise parçalarının değerinin 409 dolar olduğu belirtilerek, “Piyasada perakende fiyatının yüzde 49 farkla 829 dolara satılıyor” denildi.

iPad 2 içinde aynı hesaplamayı yapah iSuppli, yeni iPad’in fiyatının yüzde 21 ila 25 arasında artırıldığını kaydetti.

Özel hastanelerin alacağı pay yüzde 20 artırıldı

  • ebordro

Özel hastanelerin vatandaştan yüzde 70'e kadar alabildiği ilave ücret oranı yüzde 90'a çıkarıldı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından yapılan değişiklikle hastaların ödeyeceği para da yüzde 20 artmış oldu.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün onayladığı fiyat artırımı, özellikle büyük şehirlerde artan maliyetler sebebiyle sıkıntı yaşayan özel hastaneler tarafından olumlu karşılandı. Özel Bahar Hastanesi Başhekimi Ömer Kurt, düzenlemenin özel hastanelere kısmen de olsa nefes aldıracağını söyledi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından yapılan değişiklik, Bakanlar Kurulu'nca kabul edilip Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından onaylandı. Resmi Gazete'nin dünkü sayfasında yer alan kararda şöyle denildi:

SGK vatandaşın cebinden 670 milyon lira çekecek

  • ebordro

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), yılbaşında uygulamaya koyduğu vatandaştan katılım payı alınması uygulamasından 670 milyon lira gelir elde edecek. SGK, 599 milyon liralık tasarruf paketini de uygulamaya soktu.

Sosyal Güvenlik Kurumu’nun (SGK) artan sağlık harcamalarını kısmak için uygulamaya koyduğu, reçeteden ve acil müracaatlardan ek katılım payı alınmasına yönelik uygulamayla vatandaşın cebinden 670 milyon lira çıkacak. SGK’nın yaptığı hesaplamalara göre vatandaşlar, sağlık harcamaları için bu yıl ceplerinden ilave katkı payı için 670 milyon TL ödeyecek. Böylece reçeteler, aile hekimleri ve acil müracaatlarda ödenecek tutarlarla vatandaşların cebinden ilave 670 milyon lira çıkacak.

Acilden 200 milyon TL

Hacettepe'ye ruhsat şoku

  • ruhsat

Sağlık Bakanlığı, Hacettepe Üniversitesi'nde gerçekleştirilen yüz, çift kol ve çift bacak nakillerinin mevzuata uygun olmadığı gerekçesiyle üniversitenin doku nakil merkezinin ruhsatını iptal etti

İlk kez SABAH'ın gündeme getirdiği, "Ölümüne nakiller" sonucunda, Şevket Çavdar (27), 24 Şubat'ta dünyada ilk kez denenen çift kol ve çift bacak naklinin ardından hayatını kaybetmişti. Kompozit Doku Nakli Bilimsel Danışma Komisyonu, dün yaptığı toplantıda, Akdeniz, Hacettepe ve Gazi Üniversitelerinde gerçekleşen doku nakillerini endikasyon yönünden değerlendirdi. Sağlık Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, toplantıda şu kararlar alındı:

YÜZ ENDİKASYONA UYGUN DEĞİL