2012 yılı Nisan ayı konuları

Elektriğe yüzde 8.1 zam

  • ebordro

1 Nisan'dan tarihinden geçerli olmak üzere elektriğe ortalama yüzde 8.1 oranında zam yapıldı.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), yarından geçerli olmak üzere, kilovatsaat (kWh) bazında, vergi ve fonlar dahil olmak üzere nihai tüketicinin kullandığı elektrik fiyatlarında ağırlıklı ortalama olarak yüzde 8,1 oranında artış yapıldığını bildirdi.

EPDK'dan yapılan yazılı açıklamada, Kurul'un bugünkü toplantısında elektrik perakende satış fiyatlarını oluşturan maliyetlerdeki değişimler ile Türkiye Elektrik Ticaret ve Taahhüt Anonim Şirketi'nin (TETAŞ) tarife teklifiniN değerlendirilerek karara bağladığı kaydedildi.

Doğalgaza yüzde 18 zam

  • ebordro

Elektriğe gelen yüzde 8.1'lik zammın ardından bir zam da doğalgaza geldi. Enerji Bakanı Yıldız yaptığı açıklamada doğalgaza 1 Nisan'dan itibaren yüzde 18,72 oranında zam yapıldığını açıkladı.

Doğalgaz'a yüzde 18.72 oranında zam geldi.

Elektriğe gelen ortalama yüzde 8.1'lik zammın ardından bir kötü haber de doğalgazdan geldi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, doğalgaza yarından geçerli olmak üzere yüzde 18,72'ye varan oranlarda zam yapıldığını bildirdi.

Dış ticaret açığı Şubat'ta yüzde 20.4 azaldı

  • ebordro

Dış ticaret açığında daralma yaşanıyor.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), geçen yıl Şubat ayında 7 milyar 460 milyon dolar olan dış ticaret açığının bu yılın Şubat ayında 5 milyar 936 milyon dolara gerilediğini açıkladı.

Şubat'ta ihracat 2011 yılının aynı ayına göre yüzde 17.1 artarak 11 milyar 777 milyon dolara, ithalat da aynı dönemde yüzde 1.1 artarak 17 milyar 713 milyon dolara ulaştı.

Geçen yıl Şubat ayında yüzde 57,4 olan ihracatın ithalatı karşılama oranı, bu yılın Şubat ayında yüzde 66,5'ye yükseldi.

Dış açık Ocak-Şubat döneminde ise yüzde 12.6 azalarak 12.95 milyar dolar oldu.

ÇAĞLAYAN: İHRACATTA ŞUBAT REKORU KIRILDI
Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, 2012 Şubat ayı ihracatının, şimdiye kadarki en yüksek Şubat ayı ihracatı olduğunu belirtti.

Sabancı'nın kârı 1.9 milyar lira

  • ebordro

Sabancı Holding'in 2011'de ana ortaklığa düşen net kârı yüzde 13 artışla 1.88 milyar TL oldu.

Sabancı Holding'in 2011 sonunda ana ortaklığa düşen net kârı yaklaşık yüzde 13 artışla 1.88 milyar lira oldu. Holding, 2010 yılında 1.66 milyar lira net kâr elde etmişti.

Sabancı Holding'in KAP'a gönderdiği faaliyet raporunda yer alan bilgiye göre, 2011 yılında toplam gelirleri yüzde 14 civarı artışla 22.4 milyar lira olarak gerçekleşti. Sabancı'nın 2010 toplam gelirleri 19.6 milyar lira olmuştu.

Sabancı Holding'in FAVÖK'Ü ise 2011 yılında 4.9 milyar lira olarak, 2010'daki 4.7 milyar liraya göre yüzde 4 civarı artış gösterdi.

Mevduat zenginleri artıyor

  • ebordro

Ocak 2012 itibarıyla sektördeki toplam 445 milyar lira civarındaki yurtiçi yerleşik TL mevduatın yüzde 44'üne tekabül eden 195 milyar liralık bölümünü 1 milyon lira ve üzerindeki mevduatlar oluşturdu.

Türk bankacılık sisteminde TL mevduatın yarıya yakınını 1 milyon lira ve üzerindeki mevduatlar oluştururken, bu, Türkiye'de üst gelir grubundaki kişilerin ağırlıklı olarak mevduat enstrümanını tercih ettiğini de gösteriyor.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) verilerine göre, Ocak 2012 itibarıyla sektördeki toplam 445 milyar lira civarındaki yurtiçi yerleşik TL mevduatın yüzde 44'üne tekabül eden 195 milyar liralık bölümünü 1 milyon lira ve üzerindeki mevduatlar oluşturdu.

'Kriz kahini'ne göre en büyük risk petrol

  • ebordro

'Kriz kahini' olarak adlandırılan ünlü ekonomist Nouriel Roubini, dünya ekonomisinin karşı karşıya olduğu en büyük riskin petrol olduğunu söyledi.

Petrol fiyatları küresel ekonominin başını ağrıtıyor. Fiyatlarla ilgili son değerlendirme 'kahin'den geldi.

'Kriz kahini' olarak adlandırılan ünlü ekonomist Nouriel Roubini, dünya ekonomisinin karşı karşıya olduğu en büyük riskin petrol olduğunu söyledi.

Petrol ithalatçısı ülkelerin, Suudi Arabistan'dan üretimi azaltmayacağına yönelik teminat vermesini isteyebileceği belirtiliyor.

Reuters'a konuşan kaynaklara göre, söz konusu ülkeler, stratejik rezervlere başvurmaları halinde, Suudi Arabistan'ın üretimi düşürmeyeceğinden emin olmak istiyor.

Sizce memur maaşları adaletli dağılıyor mu?

  • ebordro

* Hayır maaşların haksız dağıldığını düşünüyorum
* Bazı mesleklerde haksız artış yapıldığını düşünüyorum
* Memur maaşlarının neye göre belirlendiğini merak ediyorum
* Bazı mesleklerin yetersiz maaş aldığını düşünüyorum
* Maaş dağılımının adaletli olduğunu düşünüyorum
* Evet maaşımdan memnunum

Dünyanın en hızlı ikinci ekonomisi Türkiye

  • ebordro

Türkiye ekonomisi 2011'in tamamında yüzde 8.5 büyüdü. Böylece Türkiye Çin'den sonra en hızlı büyüyen ikinci ekonomi oldu.

Türkiye ekonomisinin 2011 karnesi belli oldu. Ekonomi yıllık bazda yüksek bir büyüme gösterirken, son çeyrekteki yavaşlama dikkat çekti.

Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre, ekonomi geçen yılın tamamında yüzde 8.5 büyüdü. Ekonomi dördüncü çeyrekte ise yavaşlayarak yüzde 5.2 büyüdü.

Büyüme tahminlere paralel gerçekleşti. CNBC-e'nin anketinde dördüncü çeyrek için yüzde 5.2, 2011 için yüzde 8.4 büyüme bekleniyordu.

Türkiye yıllık bazda yüzde 8.5'lik büyümeyle en hızlı büyüyen ikinci ekonomi olarak belirlendi. Çin geçen yılı yüzde 9.2 büyümeyle kapatarak ilk sırada yer aldı.

KİŞİ BAŞI GELİR 10 BİN 444 DOLAR

Pendik'te artık evrak yok, e-imza var

  • takip

Pendik Belediyesi, evrakların fiziksel olarak dolaştırılması ve ıslak imza uygulamasından e-imzya geçti. Projenin tanıtımını Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün ile Pendik Belediye Başkanı Kenan Şahin yaptı. Şahin, e-imza'ya geçilmesi ve kağıt kullanımına son verilmesi nedeniyle sembolik olarak bir kağıt evrak yaktı. Şahin, "Teknoloji sayesinde artık insanlar işlerini yapabilecek. Milyonlarca ağaç da kesilmekten kurtulmuş olacak" dedi.

'Petrol bu yıl 148 dolara çıkabilir'

  • ebordro

Ünlü enerji piyasaları uzmanı ve BP Sermaye Yönetimi CEO'su T. Boone Pickens, brent petrolünün yıl sonuna kadar 148 dolara yükselebileceğini söyledi.

CNBC'ye konuşan Pickens şunları söyledi: "ABD ham petrolünde yeterince arz var. Ancak şunu da söylemem gerekiyor ki, ABD ham petrolü artık yerel bir piyasa oldu. Brent petrolü ise küresel bir piyasa. Şu anda Suudi Arabistan'ın ise düşük kalitedeki petrolü çıkarmak için bile uğraştığını görüyoruz. Peki bu düşük kalite petrolü niye çıkarmak için uğraşıyorlar? Çünkü arz sıkıntısı yaşanıyor. Suudi Arabistan'ın elinde pek bir şey kaldığını düşünmüyorum."

Pickens, ABD ekonomisi iyileşirse ABD ham petrolünün fiyatının da yükselebileceğini söyledi.

1.3 ton altın yastık altından çıktı

  • ebordro

İstanbul Altın Rafinerisi AŞ ve Gramaltın AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Özcan Halaç, Türkiye'de tahminlere göre 250-300 milyar dolar değerinde altının yastık altında yattığını, bu zenginliğin yastık altında durmasının ekonomiye bir faydasının olmadığını dile getirdi.

Halaç, ''Bu altınların yastık altından çıkarılıp ekonomiye kazandırılması lazım. Bu nedenle rafinerinin üretmiş olduğu gram altını bankalarda mevduat olarak kabul edilir hale getirdik. Vatandaş altın aldığı zaman yastık altında tutmayacak da bankaya yatıracak. Banka da onu işletecek ve vatandaşa kâr payı, ya da faiz ödeyecek'' dedi.

Memur yüzde 20 zam bekliyor

  • ebordro

Milyonlarca memurun beklediği toplu sözleşme yasası çıktı. Zamlı maaş 15 Mayıs`a yetişecek. Sendikalar zam için doğalgaz artışından enflasyona kadar oran veriyor

Yaklaşık 2.5 milyon memur ve 1.8 milyon memur emeklisinin beklediği toplu sözleşme yasası Meclis`ten geçti. Yasa ile hükümet ve memur sendikaları pazarlığa oturacak. Zam pazarlığı en fazla 1 ay sürecek. Zamlı maaşların 15 Mayıs`a yetiştirilmesi hedefleniyor. Bu tarihe yetişmezse acil yazıyla `ek bordro` hazırlanarak zammın 15 Haziran`a sarkması engellenecek.

İŞTE İZLENECEK SÜREÇ...

Merkez Bankası'ndan rekor kâr

  • ebordro

Merkez Bankası'nın 2011'de kârı yüzde 599 artarak 8.5 milyar TL'yle tüm zamanların rekorunu kırdı.

Merkez Bankası, 80. hesap dönemi Olağan Genel Kurulu'na hazırlanıyor. Bankanın geçen yıla ilişkin mali tablosu da netleşti.

Merkez Bankası'nın 2011'de kârı yüzde 599 artarak 8.5 milyar TL'yle tüm zamanların rekorunu kırdı.

Merkez Banrası'nın kârının rekor kırmasında yüklü döviz satışı ve para basımı etkili oldu.

Darüşşafaka’da yeni burs maddesi onaylandı

  • ebordro

Babasını kaybetmiş başarılı öğrencileri okutan Darüşşafaka tüzüğüne yeni bir madde ekleyerek babası hayatta olan ancak annesini kaybetmiş başarılı çocuklara da burs olanağı verecek. Madde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından onaylandı.

Darüşşafaka Cemiyeti Danışma Kurulu’nda gündeme gelen ve sadece babasını değil annesini de kaybetmiş çocuklara burs olanağı sağlayan madde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın da onayıyla tüzüğe eklenecek.

Hürriyet yazarı Vahap Munyar yazısında konunun Tarhan Erdem’in Başkanlığını yürüttüğü ve kendisinin de katkıda bulunduğu Darüşşafaka Cemiyeti Danışma Kurulu’nda gündeme geldiğini belirtti.

KPSS başvuruları başladı

  • ebordro

Yüzbinlerce memur adayının heyecanla beklediği Kamu Personeli Seçme Sınavı başvuruları başladı. Başvurular 18 Nisan’da sona erecek.

2012 Kamu Personel Seçme Sınavı (Lisans) başvuruları 9-18 Nisan arasında yapılacak.

KPSS, 7-8 Temmuz tarihlerinde Cumartesi sabah, Cumartesi öğleden sonra, Pazar sabah ve Pazar öğleden sonra olmak üzere dört oturumda il merkezleri ile Lefkoşa'da yapılacak.

Sınava, lisans mezunları ile bir lisans programından mezun olabilecek durumda olan adaylar girebilecek.

Sınava katılmak isteyen adaylar, sınav kılavuzu ile Aday Başvuru Formu'na, "www.osym.gov.tr" internet adresinden ulaşabilecekler.