2012 yılı Mayis ayı konuları

Trafikte tek ceza dönemi

  • hayat

Birden fazla kural ihlali yapan sürücüye en yüksek ve tek ceza verilecek.

Trafikte ''Tek ceza dönemi'' için kanun teklifi hazırlandı. Karayolları Trafik kanununda değişiklik yapılmasını amaçlayan teklif ile, birden fazla kural ihlali yapan sürücüye, en yüksek ve tek ceza verilmesi öngörülüyor.

CHP İstanbul milletvekili Mahmut Tanal tarafından hazırlanan yasa teklifinin gerekçesinde, ''Trafik cezasındaki amaç, kişiyi mali açıdan zor duruma düşürmek değil, suçun bir daha işlenmesini önlemek olmalıdır'' denildi. Tanal, özellikle taksi sürücülerinin birden fazla ceza ile karşılaştığını, aynı sürücüye günde 8-10 ceza kesildiğini vurguladı.

Memurlar yarın kıran kırana pazarlığa başlıyor

  • ebordro

Memur-Sen Genel Başkanı Gündoğdu, memurlarla hükümet arasındaki toplu sözleşme görüşmelerinde yarın kıran kırana pazarlık başlayacağını belirterek, hükümetin yeni bir teklifle gelmesini beklediklerini söyledi.

Toplu sözleşme görüşmelerinin 6. oturumu Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'ndaki Reşat Moralı Toplantı Salonu'nda gerçekleşiyor.

Görüşmede, kamu işveren heyetine Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, kamu görevlileri sendikaları heyetine ise Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu başkanlık yapıyor.

Gündoğdu, toplantı öncesinde gazetecilere yaptığı açıklamada, Hatay'ın Dörtyol ilçesi Amanoslar kırsalında teröristlerce şehit edilen askerlere Allah'tan rahmet, ailelerine başsağlığı diledi.

Euro, dolar karşısında eriyor

  • ebordro

Euro, dolar karşısında 1,2667 ile dört ayın yeni en düşük seviyesine indi.

Euro Bölgesi'ndeki bazı bankalara ilişkin endişelerin artması ve Yunanistan'ın para birliğinden çıkma olasılığıyla ilgili kaygılarla Euro, dolar karşısında dört ayın yeni en düşük seviyesini gördü.

Euro dolar karşısında 1,2667 ile Ocak ortasından beri görülen en düşük seviyeye indi. Dolar ise İsviçre frankı karşısında 0.94816 ile dört ayın en yüksek seviyesini gördü.

Paritedeki harekete paralel içeride de dolar yüksek seyrini koruyor. Gün içinde 1,8304 lirayı gören dolar 1,83'ün hemen altında işlem görüyor.

Dolar 4 ayın zirvesinde

  • ebordro

Global olarak risk algısının artmasıyla dolar/TL 18 Ocak'tan beri en yüksek olan 1,84'ü aştı.

Yunanistan'ın kredi notunun düşürülmesinin ülkenin Euro Bölgesi'nden çıkacağı endişelerini artırması ve İspanya'nın 16 bankasının kredi notunun indirilmesinin krizin giderek yayıldığı kaygılarını tetiklemesiyle global olarak risk algısının artması sonucu dolar içeride yükseldi.

Dolar/TL 18 Ocak'tan bu yana en yüksek olan 1,8413 seviyesine kadar yükseldi. Sepet bazında TL ise 12 Nisan'dan bu yana en yüksek olan 2,0865'e kadar yükseldi.

Euro/Dolar paritesi de 1,2643 ile dört ayın en düşük seviyesine geriledi.

Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, Yunanistan'ın Euro Bölgesi'nden çıkma riskinin artmasını gerekçe göstererek ülkenin kredi notunu B-'den CCC'ye düşürdü.

Benzinde ÖTV indirimi

  • ebordro

Kurşunsuz benzin, motorin ve bazı akaryakıt ürünlerinde ÖTV 1-1,5 kuruş arasında düşürüldü.

Akaryakıt ürünlerinde küçük miktarda vergi indirimine gidildi.

Bakanlar Kurulu, Özel Tüketim Vergisi'nde (ÖTV) yeni düzenleme yaparak kurşunsuz benzin ve motorinin ÖTV'sini düşürdü.

Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yer alan konuya ilişkin Bakanlar Kurulu kararına göre, litre başına ÖTV tutarları; kurşunsuz 95 oktan benzin için 1.8915 TL'den 1.8765 TL'ye, kurşunsuz 98 oktan benzin için 2.0135 TL'den 1.9985 TL'ye, motorin ve kırsal motorin için 1.3045 TL'den 1.2945 TL'ye düşürüldü.

Litre başına ÖTV tutarları; deniz motorini için 1.2345 TL'den 1.2245 TL'ye, benzol, tuluol ve solvent nafta için 2.0135 TL'den 1.9985 TL'ye indirildi.

İş adamlarına yeşil pasaport

  • ebordro

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, iş adamlarına yeşil pasaport verilmesi konusunda bir çalışma yapacaklarını açıkladı.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nin (TOBB) 67'inci genel kurulunda konuşan Bakan Yazıcı, hükümet olarak hem ekonomik hem de sosyal alanlarda en ileri modelleri geliştirip uyguladıklarını söyledi.

Bakan Yazıcı, Başbakan Erdoğan'ın işadamlarına yeşil pasaport verilmesi konusunda bir çalışma yapılması için kendisine talimat verdiğini belirterek, ''Bu konudaki çalışmayı hızlandıracağız, ama ölçüsü şu olacak; ihracat büyüklüğü konusunda bir rakam ortaya koyacağız, belli ihracat büyüklüğü olan işadamlarına yeşil pasaport verilmesini sağlayacağız'' dedi.

Türkiye bu yıl yüzde 3.3 büyür

  • ebordro

Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD), Türkiye'nin 2012 yılında yüzde 3,3 seviyesinde, 2013 yılında ise yüzde 4,6 seviyesinde büyüyeceği tahmininde bulundu.

OECD'nin 2012 İlk Çeyrek Ekonomik Görünüm raporunda, Türkiye'nin cari açığının GSYH'ye oranının 2012 yılında yüzde 8,9 seviyesinde, 2013 yılında ise 8,4 seviyesinde gerçekleşmesi bekleniyor. Raporda, Türkiye'de işsizlik oranının ise bu yıl 9,5, gelecek yıl ise yüzde 9,1 oranında olması öngörülüyor.

Memur zammı 'hakem'e kaldı

  • ebordro

Hükümet ve memurun 21 gün süren zam pazarlığından sonuç çıkmadı. Hükümet son turda teklifi iki kez yükselterek yüzde 3.5+4'e çıkardı. Ancak artış memurların beklentisinden uzak kaldı. Son sözü Hakem Kurulu söyleyecek.

Yaklaşık 4.5 milyon memur ve memur emeklisini ilgilendiren toplu sözleşme görüşmelerinden uzlaşma çıkmadı.

2012 için yüzde 3+3'lük zam teklifini yüzde 3.5 + 3.5'a yükselten hükümetin son hamlesi yüzde 3.5 + 4 oldu. 2013 yılı teklifi de yüzde 3 + 3'e yükseltilmişti.

Masaya yüzde 16'lık artışla oturan Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, görüşmelere saat 24.00'e kadar ara verdiklerini ve o saate kadar yeni teklif beklediklerini ifade ederken, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, nihai teklifi sunduklarını söyledi.