2012 yılı Temmuz ayı konuları

Emekliye zam farkı ödeniyor!

  • ebordro

SGK'dan 1 milyon 910 bin 602 emekliye müjdeli haber geldi. Geçim sıkıntısı yaşayan emeklilere yüzde 4 zam ve farkları ödenecek.

Emeklilerin 1-5 Temmuz arasında, yılın ikinci yarısı için belirlenen yüzde 4 zam ve farkları ödenecek. Kurum rakamlarına göre şu anda 1.042 lira olan en düşük memur emeklisi maaşı, yüzde 4'lük artışla 1.084 lira olacak. 3 aylıklar halinde maaş alan emeklilerden, Mayıs 2012'de aylık alanlara Temmuz 2012 için 1 aylık, Haziran 2012'de aylık alanlara ise Temmuz-Ağustos 2012 ayları için 2 aylık tutarında fark ödenecek.

KEY'de yeni liste açıklandı

  • ebordro

Konut Edindirme Yardımı’nda hak sahiplerine yönelik yeni liste açıklandı.

Tasfiye halindeki Emlak Bankası, Konut Edindirme Yardımı ödemelerinden yararlanacak hak sahiplerinin belirlenmesi için yeni bir çalışma yürütüyordu. Kesinleşen liste, Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlandı.

KEY ödemeleri, Ziraat Bankası tarafından yapılacak.

Konut Edindirme Yardımı için maaşından kesinti yapılan ve şu ana kadar parasını alamayanlar, "keyodemeleri.com" internet sitesinden alacakları tutarı bugünden itibaren kontrol edebilecek.

Beş yıl içinde talep edilmeyen alacaklar Hazine'ye aktarılacak.

Bağ-Kur'a prim borcu olanlar dikkat

  • ebordro

Bağ-Kur prim borçluları, prim borçlarını ödedikleri takdirde yapılandırmaları devam edebilecek.

Sosyal Güvenlik Kurumu; 6111 Sayılı Kanun'a göre, prim borcundan dolayı yapılandırma talebinde bulunup ödeyemediği için yapılandırması bozulan vatandaşların yeniden bu borçlarını ödeyebilmeleri için genelge yayımlandı.

Takvim'in haberine göre, prim borçluları eğer borçlarını öderlerse yapılandırmaları devam edebilecek. Prim affından yararlanmış ancak ödenmesi gereken tutarları süresinde ödeyemeyerek yapılandırması bozulan vatandaşların, yatıramadıkları tutarları gecikme zammı ile birlikte ödemek şartı ile en geç 1 Ekim 2012 tarihine kadar dilekçeyle bağlı bulundukları il veya merkez müdürlüklerine başvurmaları gerekiyor.

Devletten kiracıya 335 TL destek!

  • ebordro

Afet riski taşıyan binaların yıkımında dar gelirli vatandaşlar mağdur edilmeyecek.

Çevre Bakanlığı'nın hazırlıklarını sürdürdüğü projeye göre yıkılacak binada oturan dar gelirli kiracılar 335 lira taksitle ev sahibi olacak.

Yüksek fatura şoku sona eriyor

  • ebordro

Ulaştırma Bakanı Yıldırım, cep telefonu, sabit telefon, internet ve uydu-kablo TV abonelerinin beklemedikleri yüksek ücretlerle karşılaşıp fatura şoku yaşamalarını engellemek amacıyla faturalara üst sınır uygulaması getirileceğini söyledi.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, iletişim araçlarında yaşanan mağduriyetlerin önüne geçmek için faturalara üst sınır uygulaması getirdiklerini açıkladı.

İşte yeni bireysel emeklilik sistemi

  • ebordro

Bireysel emeklilik sistemindeki değişiklik yürürlüğe girdi. Yeni sistemde devlet, konulan paraya yüzde 25 katkı sağlayacak. Sistemden 3 yıl içinde çıkanlar devlet katkısını alamayacak. Emekliliğe hak kazananlar katkı payı ve gelirin tamamına sahip olacak.

Bireysel Emeklilik Tasarruf ve Yatırım Sistemi Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun, Resmi Gazete'de yayımlandı.

Kanun, vergi indirimi sistemi yerine devlet katkısı getiriyor. Katılımcıların, bireysel emeklilik hesaplarına ödenecek devlet katkısı nedeniyle vergi yükümlüğü doğmamasını amaçlayan kanuna göre, bireysel emeklilik hesabına yapılan devlet katkılarının hak kazanılan kısımları, Veraset ve İntikal Vergisi'nden muaf olacak.

Ev kiraları keyfi olarak artırılamayacak!

  • ebordro

Ev sahipleri ile kiracılar arasında 'kira artışı' konusunda yaşanan tartışmalar tarih oluyor. 1 TEMMUZ 2012'den itibaren, ev sahipleri ile kiracılar arasında "kiranın hangi oranda artacağı" konusunda, sorun yaşanmayacak.

Nedenine gelince, dün itibariyle yürürlüğe giren Yeni Borçlar Kanunu ile "ev kiralarındaki yıllık artış oranı" açıklandı.

ÜFE'ye göre zam

Memura verilen zamlar geri alınacak!

  • ebordro

Yüzde 4+4 zam oranı sonrası yıllık geliri 10 bin liranın üzerine çıkan yüzbinlerce memurun gelir vergisi oranı yüzde 15’ten yüzde 20’ye çıktı.

KAMU-SEN'DE AÇIKLAMA

Kamu-Sen'den yapılan yazılı açıklamada 2012 yılı için geçerli olan gelir vergisi dilimlerini belirlerken, enflasyon ve yeniden değerleme oranlarını dikkate almayıp, alt vergi dilimini yüzde 6.3 artıran Maliye Bakanlığı'nın, daha fazla vergi toplamak derdine düştüğü belirtildi. Açıklamada, "Düşük maaşlı memurların bile ödeyeceği gelir vergisi oranları da Haziran ayında yüzde 15'ten yüzde 20'ye çıktı. Böylece Haziran ayı itibarı ile altı aylık brüt ücretlerinin toplamı 10 bin TL'yi geçen yaklaşık 1 milyon 900 bin memur, bir üst vergi diliminden vergi ödemek zorunda kaldı. Haziran ayında yüzde 4 zam alan memurlar da gelir vergilerine gelen yüzde 5'lik artış dolayısıyla maaş artışından faydalanamamış oldu. Hükümet bir eliyle verdiğini öbür eliyle geri aldı" ifadeleri kullanıldı.

ÖĞRETMEN 89 TL ZAM ALDI; 74,5 TL'DEN FAZLADAN VERGİ ÖDEDİ

Bakanlıktan fişleme iddialarına tepki!

  • mrhs

Sağlık Bakanlığı yetkilileri, 'kısa mesaj ile hamilelik bildirimi' ve 'fişleme' iddialarının aile hekimliği hizmetini aksatmasından endişeli


Aile hekimliğinde bu tür uygulamalar olmadığını bildiren Sağlık Bakanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Başkanı Mustafa Aksoy, ''Kısa mesajla aile hekimi doğum günü kutlayabilir, ama 'kızınız hamile tebrikler' demez'' vurgusunu yaptı.

Sağlık Bakanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Başkanı Mustafa Aksoy, aile hekimliği sistemindeki uygulama ve yenilikleri anlattı.

Aile hekimliği sayesinde birinci basamaktaki hekimlerin sisteme dahil edildiğini anlatan Aksoy, ''Eğer aile hekimlerinin belirli bir sayıya ulaşmasını bekleseydik 2025 yılını beklememiz gerekirdi. Sevk zinciri uygulamasına daha bir süre geçmeyi planlamıyoruz. Eğer özel sağlık kuruluşları ve hastanelerdeki hasta karşılamaları olmasa aile hekimleri işin altından kalkamaz. Bu nedenle sevk zinciri devam etmeli'' diye konuştu.

Emekli zamları belli oldu

  • ebordro

Açıklanan Enflasyon rakamlarına göre yaklaşık 9 milyon SSK ve Bağ-Kur emeklisine 6 aylık TÜFE’ye göre, yüzde 1.95 oranında zam yapılacak.

Memur emeklilerine verilecek yüzde 4 Temmuz zammından sonra işçi ve Bağ-Kur emeklilerine yapılacak zam oranı da belli oldu.

Hürriyet'te yer alan habere göre, dün açıklanan enflasyon rakamlarına göre yaklaşık 9 milyon SSK ve Bağ-Kur emeklisine 6 aylık TÜFE’ye göre, yüzde 1.95 oranında zam yapılacak.

Zam sonrasında en düşük işçi emekli aylığı 869 liradan 886 liraya; en düşük Bağ-Kur emekli aylığı da 704 liradan 717 liraya çıkacak.

Yüksek Bağ-Kur Primi Ödeyenler Paralarını Geri Alıyor

  • ebordro

Yüksek basamaktan prim ödeme dönemi sona erdiği için geçmişte yüksek prim ödeyen Bağ-Kur'lular ödedikleri prim farklarını toplu olarak geri alacaklar.

Alacakları bu prim farkının yaklaşık olarak 15-20 bin TL arasında bir miktar olması bekleniyor!

Yüksek prim ödediyseniz bu imkandan yararlanabilirsiniz. Ücretler Eylül ayına kadar Bağ-Kur'lulara ödenmeye başlanacak!

Öğretmenlere alan sınavı

  • ebordro

Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, Ağustos ayında 40 bin öğretmen alınacağını açıkladı. Dinçer, öğretmenler için önümüzdeki yıldan itibaren KPSS kapsamında alan sınavları yapılacağını ifade etti.

Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, Anadolu Ajansı'nın sorularını yanıtladı.

''40 bin öğretmen ataması ne zaman yapılacak?'' sorusu üzerine Dinçer, torba kanunda yer aldığı gibi bu yıl içinde 40 bin öğretmen ataması yapılacağını anımsattı.

Dinçer, ''Bu bizim için olumlu ve mutluluk verici bir durum oldu. Bu sene hükümetimiz 17 bin kadroyu şubat ayında, 40 bin kadroyu da şimdi vererek belki de tarihimizdeki en yüksek kadroyu tahsis etmiş oldular. Aslında gönlümüz, hemen işlemleri tamamlayıp öğretmenlerimizi almayı arzu ediyor ama bunun bir alt yapı çalışması olacak'' diye konuştu.

KPSS için son tarih 11 Temmuz

  • ebordro

23 Eylül 2012'da yapılacak 2012 Kamu Personel Seçme Sınavı başvuruları için son tarih yaklaşıyor. ÖSYM tarafından yapılan açıklamada, 11 Temmuz'un son tarih olduğu ve uzatılmayacağı duyuruldu.

2012 Kamu Personel Seçme Sınavı'nın (KPSS) 11 Temmuz olan başvuru süresinin uzatılmayacağı bildirildi.

Konuyla ilgili, Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi'nin (ÖSYM), internet sitesinde bir açıklama yapıldı.

23 Eylül 2012'da yapılacak Kamu Personel Seçme Sınavı'na (2012-KPSS Ortaöğretim/Önlisans) başvuru işlemlerinin 18 Haziran'da başladığı hatırlatıldı.

Bugün itibarıyla 2 milyon 193 bin 342 adayın sınav ücretini yatırdığı, 1 milyon 944 bin 315 adayın ise başvuru işlemini tamamladığı belirtilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

Üniversite kontenjanları yüzde 20 arttı

  • ebordro

Üniversite kontenjanları geçen yıla göre 160 bin 962 artarak 937 bin 676’ya yükseldi. En fazla artış, lisans programlarında yaşandı.

ÖSYM'den alınan bilgiye göre, 2012-2013 eğitim yılı için üniversite kontenjanları belirlendi.

Buna göre, üniversitelerde 2011 yılında 776 bin 714 olan toplam kontenjan, bu yıl yaklaşık yüzde 20 artışla 937 bin 676 oldu.

Geçen yıl 671 bin 64 olan devlet üniversitelerinin kontenjanlarında yüzde 22 artış olurken, kontenjanı 84 bin 49 olan vakıf üniversitelerindeki artış oranı ise yüzde 13 oldu. 19 bin 252 kontenjanı olan KKTC'deki üniversitelerde yüzde 3,2 ve 2 bin 349 olan yurt dışındaki diğer üniversitelerde ise yüzde 18,3 azalış meydana geldi.

En düşük memur maaşı 1520 lira

  • ebordro

Toplu sözleşmede 2012 yılı için memurlara yapılan zammın ikinci 6 ayına göre en düşük devlet memuru maaşı, 15 Temmuz'dan itibaren bin 520 lira olacak.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın verilerine göre, bin 463 lira olan aile yardımı hariç en düşük devlet memuru maaşı, ikinci altı ay için öngörülen yüzde 4'lük zam ile 1 Temmuz tarihinden itibaren 57 lira artarak bin 520 liraya yükseldi.

Aile yardımı hariç ortalama devlet memuru maaşı geçen ay bin 874 lira idi. Bu dilimde yer alan memurların maaşı, ikinci yarıyıl için uygulanan yüzde 4'lük artışla bu ay bin 947 liraya çıktı.

Aile yardımı içermeyen en yüksek devlet memuru maaşı yüzde 4'lük zam oranıyla 392 lira artarak 10 bin 430 liraya ulaştı.

AİLE YARDIMI DAHİL MAAŞLAR