2012 yılı Agustos ayı konuları

Altın tahıl etkisiyle yükselebilir

  • ebordro

Gıda fiyatlarındaki artışın etkisiyle oluşan enflasyon kaygısının altını yükseltebileceği belirtiliyor.

Mısır ve soya fasulyesi fiyatları yükseldikçe enflasyon kaygısı arttığı için altın korunma aracı olarak rağbet görebilir.

Wall Street Journal'in haberine göre, altın son aylarda fiziksel ve yatırımcı taleplerindeki düşüşle hareket etti ama enflasyon küresel bir endişe kaynağı olursa şansı dönebilir.

UBS Analisti Edel Tully "Çin ve Hindistan gibi kültürlerinde altına merak olan ülkelerde, gıda enflasyonunun tırmanmasıyla talep görebilir. Gelişen ülkelerden gelecek fiziksel talep, batıyı da altına yöneltebilir" dedi.

IMF uyardı: Kriz yayılıyor

  • ebordro

IMF, hemen her yerde yaşanan finansal şoklar ve sınırlı politika alanının dünyayı krizin yayılmasına doğru götürdüğü uyarısını yaptı.

Uluslararası Para Fonu (IMF) ekonomik krizin yayılması üzerine hazırladığı (Spillover Report) raporda, küresel bazda uygun politikaların geliştirilmediği ve gerekli tedbirlerin alınmadığı takdirde krizin etkisinin diğer bölgelere de yayılabileceği uyarısında bulundu.

IMF Raporunda, ''Birbirleriyle yakından ilişkili varlık fiyatları, hemen her yerde yaşanan finansal şoklar, sınırlı politika alanı dünyayı krizin yayılmasına doğru götürüyor'' ifadesi kullanıldı. IMF'nin raporunda Euro Bölgesi, ABD, Çin, Japonya ve İngiltere dahil olmak üzere beş ekonominin dünya ekonomisi üzerindeki etkileri değerlendirildi.

Sürpriz trafik cezasına hazır olun

  • hayat

Yıllar önce kesilen trafik cezaları gecikmeli olarak sisteme işlendiği için sürücüler sürpriz cezalarla karşı karşıya kalıyor.

Sistemde yaşanan sıkıntı, 'trafik cezalarının elektronik ortamda gönderilmesi' uygulamasındaki gecikmeden kaynaklanıyor. Sistem yılbaşından itibaren aktif hale geldi. Bu yüzden geçmiş yıllardan kalan milyonlarca ceza makbuzunun işlenme süreci devam ediyor. Bu da mağduriyetlere yol açıyor. Örneğin 2009'da 100 lira ceza kesilen Ö.S'ye geçen hafta gecikme faiziyle birlikte 350 liralık ödeme makbuzu gönderildi.

Nöbet isyanı büyüyor!

  • mrhs

"Aile hekimlerinin her emre amade olmayacakları bilinmelidir"


İstanbul Tabip Odası Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Fethi Bozçalı, aile hekimlerine nöbet öngören düzenlemeyle ilgili, ''Aile hekimlerinin joker olmadığı ve her emre amade olmayacakları bilinmelidir'' dedi.

İstanbul Tabip Odası'nda düzenlenen basın toplantısında konuşan Bozçalı, 5258 sayılı Aile Hekimliği Kanunu'nda yapılan değişiklikle aile hekimlerine ve aile sağlığı elemanlarına, kamu hastaneleri ve 112 istasyonlarında nöbet tutmanın usul ve esaslarını belirleyen genelgenin yayınlandığını hatırlattı.

Bozçalı, aile hekimliğinin, doğası gereği ekip hizmeti gerektiren ve etkinliğini süreklilikten alan bir sağlık hizmeti olduğunu vurgulayarak, çıkan yasanın aile hekimlerinin farklı alanlarda görevlendirilmesinin plansızlığının ve angaryanın ürünü olduğunu savundu.

İki işçi çalıştırana bir işçi devletten

  • işkur

İŞKUR, işsizlere staj imkanı tanıyan ''İşbaşı Eğitim Programları'' kapsamında, sigortalı en az 2 kişi çalıştıran işyerlerinde 1 kişinin istihdamını sağlayacak.

İŞKUR Genel Müdürü Nusret Yazıcı, işsizlerin mesleki deneyim edinmeleri ve aldıkları teorik eğitimlerin uygulamalarını görmeleri, çalışma ortamına uyum sağlamaları amacıyla ''İşbaşı Eğitim Programları'' düzenlediklerini söyledi.

Programlarla işsizlere staj imkanı tanıdıklarını ve sonrasında stajyerlerin bu işyerlerinde istihdam edilebilmelerini amaçladıklarını anlatan Yazıcı, bu programların 2009'dan itibaren uygulandığını ifade etti.

Programlardan yararlanabilmek için kişilerin İŞKUR'a kayıtlı bir işsiz olması gerektiğine işaret eden Yazıcı, bu kişilerin öğrenci olmaması ve 15 yaşını tamamlamamış olması gerektiğini vurguladı.

Yazıcı, ayrıca katılımcıların, işverenin 1. dereceden kan hısmı olmaması şartının da arandığını belirtti.

Üniversite kayıt tarihleri açıklandı

  • ebordro

2012-ÖSYS merkezli yerleştirme sonuçları ile üniversiteye başvuracak öğrenciler için kayıt tarihleri açıklandı. ÖSYM internet sitesinden yaptığı açıklamada kayıtların 3-7 Eylül tarihleri arasında yapılacağını duyurdu.

ÖSYM resmi internet sitesinde yayınladığı açıklamada 2012-ÖSYS merkezî yerleştirme sonuçları ile bir yükseköğretim programına kayıt hakkı kazanan adayların kayıt işlemlerinin 3-7 Eylül 2012 tarihleri arasında yapılacağını duyurdu.

Duyuruda ayrıca kayıtların üniversiteler tarafından yapılacağı belirtildi.

Adayların yerleştirildikleri yükseköğretim programının bağlı bulunduğu üniversiteye, belirtilen süre içinde başvurmaları gerekiyor.

Onlar da aile hekimi olabilecek

  • mrhs

Adana’daki aile hekimliği uygulaması kapsamında kamu görevlisi olmayan ebe, hemşire, sağlık memuru ve acil tıp teknikerinin, ‘aile sağlığı elemanı’ olarak istihdam edilebileceği bildirildi.
Kamu personeli olmayanlar da artık ‘aile hekimi’ olabilecek.

Adana İl Sağlık Müdürlüğü’nün resmi internet sitesinde ‘Kamu Personeli Olmayan Aile Sağlığı Elemanı Alımı’ başlığı altında yer alan açıklamada; kamu görevlisi olmayan ebe, hemşire, sağlık memuru ve acil tıp teknikerinin, aile hekimliği uygulaması çerçevesinde ‘aile salığı elemanı’ olarak istihdam edileceği kaydedildi. Söz konusu uygulamanın, 5258 sayılı kanun ve bu kanuna istinaden yayımlanan yönetmelikler çerçevesinde hayata geçirildiği vurgulandı.

Parasız eğitim dönemi başladı!

  • ebordro

Birinci öğretim ve açık öğretimde, 'öğrenci katkı payı' olarak adı geçen harçlar kaldırıldı. İkinci öğretimde ise ücret alınmaya devam edilecek.

Kısa süre önce AK Parti MYK'sında Başbakan Erdoğan'ın gündeme getirdiği üniversite harçlarının kaldırıması konusu, Bakanlar Kurulu'ndan geçti.

Açıklama, yaklaşık 5.5 saat süren toplantı sonrası basının karşısına çıkan Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç'tan geldi.

Arınç, ''Bundan böyle birinci öğretimde ve açık öğretimde harçlar kaldırılmıştır. İkinci öğretimde ise ücret alınmaya devam edilecek'' dedi.

İstanbul'da toplu ulaşıma zam

  • ebordro

1 Eylül'den itibaren geçerli olmak üzere toplu taşıma ücretlerine ortalama yüzde 10 zam yapıldı.

İETT otobüsleri, tünel, nostaljik tramvay, özel halk otobüsleri, İDO, şehir hatları, özel deniz motorları ve raylı sistemlerde kullanılacak elektronik biletlerde (akbil-elektronik kart), tam bilet 1,75 liradan 1,95 liraya, öğrenci bileti 1 liradan 1,10 liraya, öğretmen/yaşlı biletleri 1,20 liradan 1,35 liraya yükseldi.

Aylık mavi kartlar da tam 140 liradan 155 liraya, öğrenci 70 liradan 75 liraya, öğretmen/yaşlı 80 liradan 90 liraya çıkarıldı.

İDO'DA JETON FİYATI 1 LİRA ARTTI
İDO, şehir hatları, özel deniz motorları ve raylı sistemlerde 2 lira olan jeton fiyatı 3 liraya yükseltildi.