2012 yılı Eylul ayı konuları

Hiç gitmediği Adana'dan trafik cezası geldi

  • hayat

İstanbul'da yaşayan boyacı ustası İbrahim Yavuz (45), ömründe hiç gitmediğini söylediği Adana'da kesilmiş yüklü miktarda trafik cezasıyla şaşkına döndü.

Cezası Sulh Ceza Mahkemesi tarafından da onaylanan Yavuz, cezayı ödemek için arabasını satmayı düşünüyor.

Devlet haksız vergi tahsilatına faiz ödeyecek

  • ebordro

Maliye Bakanlığı, mükelleften haksız olarak yaptığı tahsilatı faizi ile ödeyecek.

Türkiye'de bir ilk olarak nitelendirilen uygulamaya göre, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Maliye Bakanlığının vatandaştan haksız bir şekilde tahsil ettiği ödemeleri iade ettiren tebliği imzaladı. Şimşek'in talimatı üzerine hazırlanan tebliğ, Resmi Gazete'de yayımlanmak üzere Başbakanlık'a gönderildi.

İBB: Toplu taşımaya zam zorunluydu

  • ebordro

Toplu taşıma ücretlerine yapılan zamla ilgili açıklama yapan İstanbul Büyükşehir Belediyesi, "Giderler enflasyonun üzerinde arttı. Toplu taşıma da yeni bir fiyat ayarlamasına gidilmesi zorunlu oldu" değerlendirmesini yaptı.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), toplu taşıma araçlarına yapılan zamlarla ilgili açıklama yaptı.

Ehliyet ve ruhsatlar değişiyor

  • ebordro

Banka kartları gibi sürücü belgesi ve ruhsatlar da plastik malzemeden yapılacak. Projenin 2013'ten itibaren kademeli olarak faaliyete geçirilmesi planlanıyor. Türkiye'de toplam 21 milyon 600 bin kişinin sürücü belgesi bulunuyor.

Sahtecilik ve dolandırıcılıkla mücadelenin kapsamını genişleten ekonomi yönetimi ehliyet ve ruhsatları değiştiriyor.

Önümüzdeki yıldan itibaren öncelikli olarak ehliyetler banka kartları gibi plastik malzemeden üretilecek. Ebatları ve içeriğine yönelik çalışmalar devam ederken basımın pasaportta olduğu gibi tek bir merkez üzerinden yapılması üzerinde duruyor.

Yumurtaya yüzde 100 zam yapıldı

  • ebordro

Yumurtanın fiyatı, okulların açılmasıyla tavan yaptı. Toptan satışlarda yüzde 100, perakendede ise yüzde 80'i aşan oranlarda zamlandı.

Özellikle küçük çocukların en önemli besin maddeleri arasında yer alan yumurtanın fiyatı, okulların açılmasıyla tavan yaptı.

Üç hafta önce toptan fiyatı tanede 12 kuruş olan yumurta, dün itibarıyla 24 kuruşa çıktı. 30'luk koli ise perakendede 10 lirayı aştı.

Zaman gazetesinde yer alan habere göre, Yumurta Üreticileri Birliği (Yum-Bir) Başkanı Derya Pala, okulların açılmasının ve havaların soğumasının aynı döneme denk geldiğini, bunun da iç piyasada talebi artırdığını söyledi.

Pala, fiyatların birkaç hafta içinde normal seviyesine gerileyeceğini kaydetti.

Altın bu yıl ilk kez 102 liraya çıktı

  • ebordro

Altının ons fiyatındaki artış sonrasında iç piyasada 24 ayar altının gramı 102 lirayı aşarak bu yılın zirvesine yükseldi. Çeyrek altın 170 liraya ulaştı.

Fed'in yeni destek önlemleri açıklamasının ardından altın fiyatları yükselişe geçti.

Fed'in açıklamasıyla artan risk iştahı değerli metallere alım getirdi. Uluslararası piyasalarda altının onsu son 7 ayın en yükseğine çıkarak 1.777,95 doları gördü.

Bu seviyeyi en son 29 Şubat 2012'de gören altının onsu 1.770 civarında işlem görmeye devam ediyor.

Altının onsundaki artış İstanbul Kapalıçarşı'da da fiyatları artırdı. 24 ayar külçe altının gram satış fiyatı bu yıl ilk kez 102 liranın üzerine çıktı. Altın fiyatları yıla

2 bin 500 emekliye eksik maaş ödendi

  • ebordro

Devletin 2000 yılından önce emekli olanlara 10 milyon TL borcu olduğu, alacağının 23 milyon TL olduğu öğrenildi. 3 bin kişiye fazla, 2 bin 500 kişiye eksik ödeme yapıldığı belirlendi.

Emekli maaşlarında yapılan yanlış hesaplamanın detayları ortaya çıkıyor.

Devletin 2000 yılından önce emekli olanlara 10 milyon TL borcu olduğu, alacağının 23 milyon TL olduğu öğrenildi.

Elde edilen bilgiler, devletin fazla ödeme nedeniyle oluşan tutarı tahsil etmeyeceği yönünde. Yetkililer, eksik ödenen paranın hak sahiplerine yılbaşından önce ve tek seferde ödeneceğini belirtiyor.

İntibak çalışmasında 2000 yılından önce emekli olan yaklaşık 5 bin 500 kişinin maaşının yanlış hesaplandığı ortaya çıkmıştı.

Önce gaza, sonra elektriğe zam göründü

  • ebordro

Botaş'ın mali yapısını düzeltme gereği ve maliyet artışı nedeniyle doğalgaza Ekim'de yüzde 10-15 zam gelebileceği belirtiliyor. Doğalgaza yapılacak zammın elektrik fiyatlarına da yansıması bekleniyor.

Enerji sektörü yetkilileri, Botaş'ın aldığı fiyatın altında doğalgaz satması nedeniyle mali yapısındaki bozulmanın yanı sıra maliyet artışına bağlı olarak Ekim ayından geçerli olmak üzere doğalgaza yüzde 10-15 aralığında zam yapılabileceğini belirtiyorlar.

SBS'nin tarihi belirlendi

  • ebordro

İlköğretim 8. sınıflara yönelik Seviye Belirleme Sınavı 9 Haziran 2012'de gerçekleştirilecek.

Milli Eğitim Bakanlığınca 2012'de uygulanacak sınav takvimi belirlendi.

İlköğretim 8. sınıf öğrencilerinin katılacağı SBS ile Parasız Yatılılık ve Bursluluk Sınavı, 9 Haziran 2012'de yapılacak.

İlköğretim 5, 6, 7. ve ortaöğretim 9, 10 ve 11. sınıfların gireceği Parasız Yatılılık ve Bursluluk Sınavı ise 10 Haziran 2012 tarihinde düzenlenecek.

MEB, SBS dışında Açıköğretim Lisesi ve Açık İlköğretim okulları, Mesleki Teknik Açıköğretim, Mesleki Açıköğretim lisesi okulları ile motorlu taşıt sınavları ve bazı kurumların sınavlarını da düzenliyor.

Ziraat Bankası 3 bin 265 personel alacak

  • ebordro

Ziraat Bankası İnsan Kaynakları Genel Müdür Yardımcısı Ali Toker, bankanın İstanbul Finans Merkezi’ne taşınma projesi ve yeni şubeleşme çalışmaları nedeniyle oluşacak personel ihtiyacının karşılanması amacıyla sınavla, 3 bin 265 yeni personel alacağını bildirdi.

Ali Toker, bankanın içinde bulunduğu dönüşüm sürecinde yapılan çalışmalara paralel yeni personel alımıyla ilgili değerlendirmelerde bulundu. Ziraat Bankası’nın yeni oluşturulan 5 kurumsal, 27 ticari ve 73 girişimci şubeyle toplam bin 486 şubeyle hizmet verdiğini belirten Toker, “Bankamız şubeleşme çalışmaları çerçevesinde, ihtiyaç olan yerlerde yeni şubeler açmaya devam edecek. Kısa-orta vadede İstanbul’da 100 şube, hiçbir bankanın bulunmadığı 36 ilçede ise ‘butik şube’ açmayı planlanıyor” ifadesini kullandı.

Milli Eğitim’de e-okul devre dışı

  • meb

Yeni eğitim yılında öğrenci nakilleri problemli başladı.

Okulların ilk ve orta olarak ayrılmasıyla birlikte başka okula gitmesi ya da adresi değiştiği için nakil yaptırması gereken öğrenciler, e-okul sisteminin okullara açılmaması sebebiyle kayıt yaptıramıyor.

Zengin-fakir arasındaki uçurum 8 kat

  • ebordro

2011'de Türkiye'de, en yoksul yüzde 20 ile en zengin yüzde 20 arasında 8 kat gelir farkı oldu. Nüfusun yüzde 16.1'i yoksulluk riski altında bulunuyor.

TÜİK, Gelir ve Yaşam Koşulları Araştırması 2011 verilerini yayımladı.

TÜİK araştırmasına göre, geçen yıl en yoksul yüzde 20 ile en zengin yüzde 20 arasındaki gelir farkı 8 kat çıktı. Bu fark bir önceki sene de 8 kat olurken, 2009 yılında 8.5 kat olarak gerçekleşmişti.

Geçen yıl, en yüksek gelire sahip yüzde 20'lik son gruptakiler, toplam gelirden yüzde 46.7 pay alırken, en düşük gelire sahip ilk gruptakilerin toplam gelirden aldığı pay yüzde 5.8 oldu.

İSTANBUL EN ZENGİN

4+4+4'te ilk ders zili çaldı

  • ebordro

Üç aylık yaz tatilinin ardından yaklaşık 17 milyon öğrenci ve 800 bin öğretmen bugün ders başı yaptı.

Bu yıl ilk kez okula başlayan olan 60-72 aylık yaklaşık 1 milyon 600 bin birinci sınıf öğrencisi için ders zili bir hafta erken çaldı.

Yaklaşık 17 milyon öğrenci ve 800 bin öğretmen eğitim ve öğretime bugün başladı.

Bu yıl yürürlüğe giren yeni sistemde 4 yıl ilkokul, 4 yıl ortaokul ve 4 yıl lise olmak üzere 12 yıllık zorunlu kademeli eğitime geçildi. Ayrıca, imam hatip liselerinin ortaokul bölümleri açıldı.

En önemli değişiklikse ders müfredatlarında yapıldı. Yeni düzenlemeyle seçmeli ders sayısı ve saati artırıldı.

Öğretmenlere KPSS sonrası alan sınavı

  • ebordro

Milli Eğitim Bakanlığı'nın ihtiyaç duyduğu öğretmen kadrolarının 3 yıl içinde doldurulmasının planlandığını dile getiren Bakan Dinçer, öğretmenler için KPSS üzerine bir de alan sınavı yapılacağını söyledi.

Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, öğretmen adaylarına bir iyi bir de kötü haber verdi.

İyi haber, 3 yıl içinde Milli Eğitim Bakanlığı'nın ihtiyaç duyduğu öğretmen kadroları doldurulacak.

Kötü haber ise, öğretmen olmak isteyenler önce KPSS'ye sonra ise alan sınavına girecek.

Bakan Dinçer, Eskişehir İl Milli Eğitim Müdürlüğü'nde ilçe milli eğitim müdürleriyle yaptığı toplantının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.