Spor Antrenörü (Spor Eğitimcisi) Hakkında Bilgi

Sporcuların ferdi ve toplu olarak, uluslararası kural ve tekniklere uygun olarak eğitilmesini sağlayan, sporun esaslarını, teknik prensiplerini ve kurallarını öğreten ve alanındaki gelişmeleri takip eden kişidir.

GÖREVLER

-Uluslararası kural, teknik ve gelişmeleri yakından takip eder ve bu konularda sporcuları bilgilendirir,
-Günlük, haftalık, aylık ve yıllık çalışma programları hazırlar ve uygular, spor karşılaşmalarına sporcuların götürülüp getirilmesini sağlar,
-Branşı ile ilgili spor dalında; eğitici video, bant, kitap, dergi vb. eğitim araç ve gereçleriyle ilgili araştırma yapar, temin eder ve uygulamalı olarak yararlanır,
-Sporcuların sağlık ve psikolojik kontrollerinin periyodik olarak yapılmasını sağlar,
-Sporcuların gelişimi için gerekli olan beslenme ve diyet programları hazırlatır ve bu konularda bilinçlenmelerini sağlar.
-Sporcuların; dayanıklılık, hız, çabukluk ve kondisyonlarını artırıcı; koşu, yürüyüş ve diğer çalışmaları yaptırır,
-Antrenmanlarda, soyunma odalarında, karşılaşma öncesinde ve sırasında; yapılacak müsabakanın taktiğini uygulatır, teorik ve pratik olarak uygulanacak mücadele biçimini göstererek, yapılan hataları ve sporcuların zayıf yönlerini tespit ederek giderilmesini sağlar,
-Rakip ekiplerin gücünü, oyun stratejilerini öğrenerek, hazırlıklarını bunlara göre yapar, sporculara oyun stratejisini açıklar, gerektiğinde sporcuları kampa alır,
-Sporcuların her türlü sorunları ile ilgilenerek, sağlık durumlarını, özel yaşamlarını, izinlerini takip eder, hazırlar, gerektiğinde kadro dışı bırakarak cezalandırır.

KULLANILAN ALET VE MALZEMELER

Spor kıyafetleri (eşofman, şort, tişört vb.) spor ayakkabıları, yağmurluk, rüzgarlık, kronometre, saat, düdük, kırtasiye malzemeleri (kağıt, kalem, defter vb.), TV, video kasetler, bilgisayar çalışma aletleri, kondisyon aletleri, ağırlıklar, oyun topları, çeşitli araç ve gereçler.

MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ ÖZELLİKLER

Spor antrenörü olmak isteyenlerin;
-Spora ilgili, yetenekli ve bu alanda başarılı,
-Bedence güçlü ve dayanıklı, göz-el ve ayaklarını eşgüdümle kullanabilen,
-İnsanları seven ve çabuk iletişim kurabilen,
-Tutarlı, güvenilir, otoriter, disiplinli,
-Bir grubu yönetecek özelliklere sahip, kimseler olmaları gerekir.

ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI

Antrenör çalışmalarını genellikle antrenman ve maç sırasında dışarıda, zaman zaman soyunma odaları ve çalışma salonu gibi kapalı ortamlarda gerçekleştirir. Çalışırken futbolcularla, teknik direktörle, yöneticilerle ve tesislerde çalışan diğer personelle iletişim halindedir.

ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI

Genelde antrenörler; açık, kapalı, toprak, çim sahalarda, kapalı spor salonlarında, diğer özel yapılmış spor alanlarında ve soyunma odalarında görev yaparlar. Bu meslek genelde ayakta yürütülür ve yorucudur. Antrenmanlar sırasında; yürüme, koşma, eğilme, çömelme, dönme, uzanma gibi fiziksel hareketleri sıkça yaptıkları için, burkulma, incinme, kırılma, kanama ve çarpışma gibi kazalara maruz kalabilirler. Antrenörler spor türüne göre çeşitli güç şartlarda (kar, yağmur, çamur, soğuk, sıcak gibi), gürültülü ortamlarda görev yaparlar.

MESLEK EĞİTİMİNİN VERİLDİĞİ YERLER

Mesleğin eğitimi, çeşitli üniversitelere bağlı beden eğitimi ve spor yüksek okullarının “Antrenörlük Eğitimi” bölümlerinde verilmektedir.

MESLEK EĞİTİMİNE GİRİŞ KOŞULLARI

Bu bölüme girebilmek için lise ve dengi okul mezunu olmak, Öğrenci Seçme Sınavı’nda belirlenen baraj puanını almak ve ilgili okulun yapacağı özel yetenek sınavında başarılı olmak gerekmektedir. Ayrıca meslek eğitimi; Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü bünyesinde açılan “Antrenör Yetiştirme Kursları” nda da verilir.

EĞİTİMİN SÜRESİ VE İÇERİĞİ

Yüksek öğretim kurumlarının antrenörlük eğitimi programlarında eğitim süresi 4 yıldır. Eğitim süresince, Spor Biyolojisi, Uygulamalı Fizyoloji, Fonksiyonel Anatomi, Kineziyoloji, İlk Yardım İlkeleri, Spor Psikolojisi, Egzersiz Fizyolojisi, Psikososyal Açıdan Spor gibi dersler okutulmaktadır. Antrenör yetiştirme kurslarının süresi ortalama 20 gündür (toplam 150 saattir). Kurs süresince Spor Anatomisi, Spor Fizyolojisi, Antrenman Bilgisi, Spor ve Beslenme, Spor Psikolojisi, Sporda Yönetim, Teşkilatlanma ve Organizasyon, Spor Hekimliği (İlkyardım, Masaj ve Sakatlanma), Özel Antrenman Bilgisi, Spor Dalı Oyun Kuralları, Sporda Gözlem, Ölçme ve Değerlendirme dersleri gösterilmektedir.

MESLEKTE İLERLEME

Antrenörlük lisansı alarak göreve başlayanlar; minikler , yıldızlar ve gençler kategorilerinde en az 3 yıl başarı ile çalıştıklarında , 2. kademe antrenörlük kurslarına devam ederek (Spor İl Müdürlüklerinde), “kıdemli antrenör” olarak ilerleme kaydederler ve büyükler kategorisinde de görev alabilirler. Kıdemli antrenör olarak en az 2 yıl başarı ile çalışanlar, 3. kademe antrenörlük kurslarına devam ederek (Spor İl Müdürlükleri’nde) “baş antrenör” olurlar, milli takımlarda ve diğer büyük klüplerde baş antrenör olarak görev alabilirler.

BENZER MESLEKLER : Beden eğitimi öğretmenliği, monitörlük, teknik direktörlük.

BURS, KREDİ VE ÜCRET DURUMU

Kurs süresince herhangi bir kazanç söz konusu değildir. Gençlik ve spor il müdürlüklerinde kadrolu antrenör olarak çalışan kişiler 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu hükümlerine tabi olarak ücret alırlar ve memur unvanı ile çalışırlar.

DAHA AYRINTILI BİLGİ İÇİN BAŞVURULABİLECEK YERLER

-İlgili Eğitim Kurumları,
-Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü Ankara Meslek Danışma Merkezi,
-Bünyesinde Meslek Danışma Merkezi Bulunan Türkiye İş Kurumu İl Müdürlükleri.