Kredi kartı
Kredi kartında limit sınırlaması
Kredi kartında limit sınırlaması 1 Şubat’ta hayata geçiyor.
Müşterilerine SMS’ler ile yeni yasayı hatırlatan ve kartta limitin gelirin 4 katı ile sınırlı olacağını bildiren bankalar, “Limit artışı için son fırsat. ‘Limit’ yazıp gönderin artıralım” diyor.
Kredi kartı limitlerine sınırlama geldi
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) kredi kartı limitleriyle ilgili olarak harekete geçti. BDDK'nın açıkladığı taslağa göre, geliri 1.000 TL ve altındakiler için kredi kartı limiti 1.000 TL ile sınırlandırılacak. Limiti 1.000 TL üzerinde olanların gelirini belgelendirmesi gerekecek. Ayrıca gelirin sürekliliği de kontrol edilecek.
BDDK yaptığı açıklamada, "Asgarî ödeme tutarının, kredi kartı limiti 15.000 Türk Lirasına kadar olan kredi kartlarında dönem borcunun yüzde 25'inden yüzde 30'una, kredi kartı limiti 15.000 Türk Lirasından 20.000 Türk Lirasına kadar olan kredi kartlarında dönem borcunun yüzde 30'undan yüzde 35'ine yükseltilmesi ve bu oranlara kademeli bir şekilde ulaşılması öngörülmektedir" denildi.
Kredi kartının risk ağırlığını artırdı
Kredi kartı aidatlarıyla ilgili yeni formül
Gümrük ve Ticaret Bakanı Yazıcı, bankaların sadece alışveriş için kullanılabilecek ücretsiz bir kredi kartı sunmakla yükümlü olacağını söyledi.
Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, "Bütün bankalar kredi kartlarıyla tüketicilere hitap ederken sadece alışveriş için tüketicinin kullanabileceği ücretsiz bir kredi kartı hizmete sunmakta yükümlü olacak" dedi.
Yazıcı, kredi kartlarına ilişkin büyük bir hassasiyet bulunduğunu belirterek, "Bu alanda da çözüm formülü şu; bütün bankalar kredi kartlarıyla tüketicilere hitap ederken hiç ücret almadıkları, sadece alışveriş için tüketicinin kullanabileceği ücretsiz bir kredi kartı hizmete sunmakta yükümlü olacak. Bankalar bu kartları tüketiciye verecek" diye konuştu.
Karttan mı çektirelim, nakit mi ödeyelim?
Bankalararası Kart Merkezi (BKM) Genel Müdürü Soner Canko, nakit paranın cepte olmasının insanlara güven verdiğini belirterek, ''Bazen nakit bazen de kartlar hayat kurtarıyor. Kriz dönemlerinde kart çok önemli'' dedi.
Uludağ Ekonomi Zirvesi'nde Coca Cola Üst Yöneticisi (CEO) Muhtar Kent'in nakde saygının azaldığı ve eski itibarının kalmadığı şeklindeki yorumlarına değinen Canko, ''Nakdin yadsınamaz bir psikolojik etkisi var. Nakdin cepte olmasının insanlara verdiği bir güven var. Nakdin ödemede kullanılmasının da getirdiği bir kontrol var. Olduğu kadar harcarsınız, bittiğini hissedersiniz. Nakit bir sembol olarak çok önemli. Sanmıyorum ki Muhtar Bey de harcamalarının tamamını nakitle yapsın. Uçak biletini nakitle aldığını veya otel ücretini nakitle ödediğini sanmıyorum'' diye konuştu.
Kredi kartı faizinde değişikliğe gidilmedi
Kredi kartı işlemlerinde uygulanacak azami faiz oranlarında değişiklik yapılmadı.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB), kredi kartı işlemlerinde uygulanacak azami faiz oranlarına ilişkin basın duyurusunda şunlar kaydedildi:
''24 Aralık 2011 tarih ve 28152 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan, Kredi Kartı İşlemlerinde Uygulanacak Azami Faiz Oranları Hakkında Tebliğde Değişiklik Yapılmasına Dair 2011/16 sayılı Bankamız Tebliği'nde belirlenen ve 1 Ocak 2012 tarihinden itibaren geçerli olan aylık azami akdi ve gecikme faiz oranları değiştirilmemiş olup, söz konusu oranlar 1 Ocak 2013 tarihinden itibaren üç aylık süre için de geçerli olacaktır.
Halkbank'tan yeni kredi kartı: Paraf
Halkbank, kendine ait ilk kredi kartı olan 'Paraf' ile kredi kartı pazarındaki payını beş yılda yüzde 6'ya çıkarmayı hedefliyor.
Halkbank, kredi kartı pazarında kendi markasıyla devam etme kararı aldı.
Halkbank, kendine ait ilk kredi kartı olan 'Paraf' ile kredi kartı pazarındaki payını beş yılda yüzde 6'ya çıkarmayı hedefliyor.
Konu ile ilgili düzenlenen basın toplantısında konuşan Halkbank Genel Müdürü Süleyman Aslan, "Daha önce Advantage markası işbirliği kapsamında pazardaki etkinliğimizi bir miktar geliştirdik. Bu ortaklığı 5 Aralık itibariyle sonlandırıyor olacağız. Artık sıra uzun soluklu maratonda kendi markamızla koşmaya geldi" dedi.
Kredi kartı faizlerinde indirim
Aylık azami akdi faiz oranı Türk Lirası için yüzde 2,12'ye, gecikme faizi de yüzde 2,62'ye indirildi.
Kredi kartı işlemlerinde uygulanacak azami faiz oranları düşürüldü.
Merkez Bankası, Kredi Kartı İşlemlerinde Uygulanacak Azami Faiz Oranları Hakkında Tebliğ'de değişikliğe gitti. Söz konusu değişiklik, Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlandı.
Değişikliğe göre, aylık azami akdi faiz oranı Türk Lirası için yüzde 2,12, ABD Doları için yüzde 1,70 ve Euro için yüzde 1,64, aylık azami gecikme faizi oranı, Türk Lirası için yüzde 2,62, ABD doları için yüzde 2,20 ve Euro için yüzde 2,14 olarak belirlendi.