Ağız ve Diş Sağlığı Teknikerliği Nedir

Kaybedilmiş dişlerin ve fonksiyonlarının yeniden oluşturulmasını sağlamak amacıyla; diş hekimi tarafından planlanan tedavi şekline göre çene ve yüz bölgesine uygulanan hareketli ve sabit diş ve çene protezlerinin laboratuvar çalışmalarını yapan veya yapılmasını sağlayan kişidir.

GÖREVLER

Ağız ve Diş Sağlığı Teknikerleri, diş hekiminin oluşturduğu tedavi planına göre aşağıdaki laboratuar uygulamalarını yapar veya yaptırır.

- Diş hekimince alınan ağız ölçülerinden model hazırlar,
- Hazırlanan modeller üzerinde; sabit ve hareketli bölümlü protezlerin şekillendirilmesini, döküm yöntemiyle çoğaltılmasını, bunlara tesviye ve cila ile estetik görünüm vererek ağızda kullanılmaya uygun hale getirilmesini sağlar,
- Diş hekiminin tam dişsiz veya yarı dişli iken aldığı ağız ölçülerine uygun, hareketli tam ve bölümlü protezlerin hazırlanmasında, diş dizimi, mum modelaj ve akrilik işlemlerinin yapılmasında görev alır,
- Çatlayan ve kırılan protezlerin tamirini yapar,
- Diş hekiminin uyguladığı tedavi süreci boyunca planladığı hareketli ortodontik apareyleri hazırlar.
- Kullandığı aletlerin bakımı ve basit onarımını yapar.

KULLANILAN ALET VE MALZEMELER

Elektrikli aletler; Tur motoru, mikromotor, alçı kesme motoru, cila motoru, vibratör, kumlama cihazı, döküm potası, parelelometre, El aletleri; Çeşitli boy ve şekillerde ateş spatülleri, modelaj spatülleri, bol kabı, bol kaşığı, alçı bıçağı, alçı makası, alçı kesme testeresi, farklı amaçlar için kullanılan makas ve pens çeşitleri, Protezlerin hazırlanmasında kullanılan maddeler; Alçı, silikon, revetman, pomza, döküm maddeleri (değerli değersiz metal alaşımları), akrilikler (takma dişlerin yapıştırıldığı malzeme), seramik tozları, modelaj mumları, okluzar ve ispirto ocağı gibi malzemeler.

MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ ÖZELLİKLER

Ağız ve Diş Sağlığı Teknikeri olmak isteyenlerin;

- Temel bilimlere ilgi duyan, - Şekil ve uzay ilişkilerini görebilme ve bunu elindeki malzemeye aktarabilme gücüne sahip,

- El ve parmak becerisi olan ve bu organları ile çalışmasına engel olacak özürü olmayan,

- Renkleri ayırdedebilen ve ayrıntılara dikkat eden,

- Estetik anlayış ve görüşü gelişmiş,

- Sorumluluk sahibi ve grup çalışmaları yapabilecek kimseler olmaları gerekir. Kimyasal madde ve toz alerjisi olanlar bu mesleği yaparken zorlanabilirler.

ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI

Ağız ve diş sağlığı teknikerleri genellikle lâboratuar ortamlarında çalışırlar. Çalışırken birinci derecede malzeme ve aletlerle ilgilidirler, hastalarla doğrudan iletişimleri yoktur Büyük ve gelişmiş laboratuarlarda çok farklı sayıda bölüm ve bu bölümlerde çalışan birden fazla kişiler bulunmaktadır.. Bu farklı bölümlerde yapılan işe bağlı olarak çalışma ortamı aydınlatma, oturma ve havalandırma açısından değişiklikler göstermektedir. Metal döküm ve tesviye işlerinin yapıldığı ortamlar genellikle gürültülü ve tozludur. Akrilik ve porselenle çalışılan ortamlar daha temizdir. Çalışma saatleri değişken olup, geç saatlere kadar hatta hafta sonları ve resmi tatillerde de çalışılabilmektedir.

ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI

- Diş protez teknikerleri; devlet hastaneleri, diş hastaneleri, üniversite hastaneleri gibi kamu kuruluşlarında oluşturulan diş protez laboratuarlarında, özel kesime ait özel diş protez laboratuarlarında iş bulabilirler. Kendilerinin açabilecekleri diş protez laboratuarlarında da çalışabilirler.

- Diş protez teknikerleri, diş hekimlerinin yönlendirmeleri doğrultusunda çalıştıkları için diş hekimlerinin yoğun olarak çalıştığı il, ilçe ve bölgelerde çalışırlar.

- İş bulma konusunda cinsiyet farkı yoktur. Çalışma ortamı ve çalışma saatleri işyeri seçiminde etkili olmaktadır.

MESLEK EĞİTİMİNİN VERİLDİĞİ YERLER

Mesleğin eğitimi, üniversitelere bağlı sağlık hizmetleri meslek yüksek okullarının “Diş Protez ve Ağız ve Diş Sağlığı” programlarında verilmektedir.

MESLEK EĞİTİMİNE GİRİŞ KOŞULLARI

- Meslek liselerinin Diş Protez Teknisyenliği bölümünden mezun olanlar “Diş Protez Teknikerliği ve Ağız ve Diş Sağlığı” ön lisans programlarına sınavsız geçiş için başvurabilirler. Gereken koşullara sahip oldukları takdirde yerleştirilebilirler.

- Meslek liselerinin sınavsız geçiş için belirlenen bölümleri dışındaki bölümlerden ya da liselerden mezun olanlar/olacaklar ise sınavsız yerleştirme sonunda kontenjan kalırsa ek yerleştirme ile açık olan programlara isteklerine ve ÖSS puanlarına göre yerleştirilebileceklerdir. Bunun için bu kişilerin ÖSYM Başkanlığınca yapılan Öğrenci Seçme Sınavına (ÖSS) girmeleri ve yeterli “Sayısal (SAY)” puanı almaları gerekir.

EĞİTİMİN SÜRESİ VE İÇERİĞİ

Eğitim süresi 2 yıldır. Eğitim süresince; anatomi, implant protezler, diş anatomisi ve oklüzyon, teknikerler için kimya-fizik, davranış bilimleri, protez I-II, maddeler bilgisi ve meslek teknolojisi, ortodontik apereyler, protetik freze tekniği, modern protez gibi meslek dersleri yanında, Türk dili, yabancı dil ve Atatürk ilkeleri ve İnkılap Tarihi gibi genel kültür dersleri okutulur. Ayrıca, özel diş protez laboratuarlarında 45 işgünü yaz stajı uygulaması vardır.

MESLEKTE İLERLEME

“Diş Protez Teknikerliği” ön lisans programını başarı ile bitirenler, ÖSYM tarafından açılan Dikey Geçiş Sınavı’nda başarılı oldukları takdirde, Sağlık Eğitimi lisans programına dikey geçiş yapabilirler. BENZER MESLEKLER: Diş Hekimi, Diş Protez Teknisyeni.

BURS, KREDİ VE ÜCRET DURUMU

- Mesleki eğitim süresince isteyen öğrenciler Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumunun sağlamış olduğu öğrenim kredisi ve yurt hizmetlerinden faydalanırlar. Vakıfların, kamu ve özel kurum ve kuruluşlarının sağladığı burslardan yararlanabilirler.

- Eğitim sonunda devlete ait hastanelerde bulunan diş protez laboratuarlarında çalışanlar 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu hükümlerine göre aylık alırlar. Ücretler kıdeme göre ve yıllık belirlenen oranlarda artış göstermektedir. Hastane döner sermayesinden yararlanabilirler.

- Özel diş protez laboratuarlarında çalışıldığında ücretler anlaşmalara göre belirlenmektedir. Genellikle ilk işe başlayışta asgari ücretin 3-3,5 katı civarında ücret alınmaktadır.

DAHA AYRINTILI BİLGİ İÇİN BAŞVURULABİLECEK YERLER

- İlgili Eğitim Kurumları,

- Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü Meslek Danışma Merkezi,

- Bünyesinde Meslek Danışma Merkezi bulunan Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü İl ve Şube Müdürlükleri.

Ağız ve Diş Sağlığı Teknikerliği Nedir yorumları

  • Image Description
    misafir
    03.04.2013

    ben lise son öğrencisiyim. LAboratuvar bölümü okuyorum. ağız ve diş sağlığı bölümüne direk geçiş yapabiliyor muyum obp puanımla birlikte. Lütfen yardımcı olun

  • Image Description
    mesut bay
    11.07.2013

    ıstanbul unıverstesı 211puan ıstıyo benımde puanım 289 sızce yerleşirmıyım meslek liselerı oncelligı varmıdır???

  • Image Description
    misafir
    16.07.2013

    ben saglk meslek tbbi sekreterlikten bu yıl mezun oldum agz ve dis saglgna direk gecisim var obp puanm 351 sizce herhangi bir agz ve dis saglgina yerlesirmiyim manisada oturuyorum tüm agz ve dis saglklarni tercih yaptm ltfen cevap atn

  • Image Description
    misafir
    13.09.2014

    ben bu sene düz liseden mezun oldum bölüm konusunda çok kararsızım ağız ve diş sağlığı bölümü nasıl bir bölüm bilgisi olan cevaplasın lütfen..

  • Image Description
    nzqül
    15.09.2014

    ben tıbbi sekreterlık mznuym bu yıl tercih yaptm obpğ puanım 409 la aqız ve diş saqlıqına yerlestimm ..önceliksaqlık mezunlarında

  • Image Description
    Istanbul Gelisim
    25.09.2014

    Selam arkadaslar ben Istanbulda agiz ve dis sagligi bolumunu okuyorum bu bőlumu dusunen arkadaslar varsa bunu iki kere dusunsun. Sakin Kpss puanina aldanip ta bu bolumu secmeye kalkismayin , Bőlum kısaca normal hic okumayan bir insann hekim yaninda calismasi gibi sen okuyotsun ama okumayipta 1-2 sene bir hekim yaninda calisan kisiyle ayni tutuluyorsun atanmasida ilerleyen senelerde cok zorlasacagida daha simdiden gundemde . Ìnternette yazilanlara inanmayin gercekten hic yazilip okundugu gibi degil..

  • Image Description
    misafir
    23.12.2014

    ben ağız ve diş sağlığı 2. sınıf öğrencisiyim ve kesinlikle tavsiye etmem resmen kişiliğin gururun ayaklar altına alınıyor ve 2 sınıf insan muamelesi görüyosun yaptığın işse orayı burayı temizlemekten başka bsey değil bu sene üniv. sınavına girecem ve bu işi yapmicam ben bu bölüm hakkında bilgim olmadan kazandım geldim ama kesinlikle tavsiye etmem

  • Image Description
    misafir
    26.01.2015

    Bu gorew tanimi yanlis bunun basligi dia protez teknisyeni olucakti agiz ve dis sagligi teknikerligi okuyanlar dis yapmiyo

  • Image Description
    misafir
    11.03.2015

    S.a ben geçiş hakkım var da bu bölüm de okuma mi TFF tavsiye edermisiniz isi güzelmiş bilginiz ne dır. ???

  • Image Description
    misafir
    11.03.2015

    Bu bölüm e geçiş hakki. Okumamış tavsiye eder misiniz

  • Image Description
    misafir
    10.06.2015

    Arkadaşlar ben büro yönetimi mezunuyum bu sene ağız ve diş sağlığı bölümü için geçiş yapmak istiyorum obp puanım 310 yerleşir miyim sizce lütfen cevap verin

  • Image Description
    misafir
    03.07.2015

    Ben bu bölümü yazmayı düşünüyorum acaba dersleri zor mudur

  • Image Description
    misafir
    14.07.2015

    bizde ağız ve dişi istiyoruz ama emin değiliz

  • Image Description
    Dis protezcii
    26.01.2016

    Arkadaslar ben dis protez okuyorum agiz ve dis sagligindan farkli olaraktan dis yapiyoruz 1 .sınıf ögrencisiyim isteyerek gelmedim bu bölüme tekniker olmaktansa doktorlugu tercih edin sansiniz varsa 1 sene daha hazirlanin 2 sinif muamele görmeyin pisman olmayin

  • Image Description
    misafir
    27.09.2016

    Maaşı ne kadar