Eczacılık Mesleği Hakkında Bilgi
Doktorlarca düzenlenen reçetelerde yer alan hazır ilaçları müşteriye satan, hazırlanması gerekli ilaçları hazırlayan, laboratuarda, ilaçların geliştirilmesi ve analiziyle ilgili araştırmalar yapan kişidir.
GÖREVLER
Reçetede yer alan hazır ilaçları hastaya verir,
İlaçların kullanımı hakkında müşteriyi bilgilendirir,
Kendisi tarafından hazırlanması gerekli olan ilaçları formüllerine uygun olarak hazırlar veya hazırlanmasını denetler,
Tıbbi veya diğer amaçlar için kullanılan toksin ve zehirli maddeleri hazırlar ve kurallarına göre dağıtımını yapar, bozulmaya karşı önlem alır,
Özel zehirli maddeleri içeren reçetelerin kayıtlarını tutar, veteriner ilaçları, tarım ilaçları, tuvalet ve kozmetik ürünlerinin kullanılmaları konusunda önerilerde bulunur,
Laboratuarda araştırma çalışmaları yapar.
KULLANILAN ALET VE MALZEMELER
İlaç yapımında kullanılan araç ve gereçler,
İlaç kontrolünde kullanılan araçlar, çeşitli doğal ve kimyasal maddeler.
MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ ÖZELLİKLER
Eczacı olmak isteyenlerin;
Üst düzeyde genel yeteneğe sahip,
Kimya ve biyoloji konularına meraklı ve bu alanda başarılı,
Sorumluluk duygusu yüksek,
Dikkatli, tertipli ve düzenli,
İlaç ve kimyasal maddelere karşı alerjisi olmayan
kimseler olmaları gerekir.
ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI
Eczacılar, genellikle eczanelerde, sağlık hizmeti sunan laboratuarlarda, devlet dairelerinin sağlıkla ilgili bölümlerinde, bazen de ilaç fabrikalarında veya ilaç depolarında görev yaparlar. Ortam çok temiz, biraz ilaç kokuludur. Eczanelerde görev yapan eczacılar, insanlarla etkileşim halindedirler. Eczacılar çalıştıkları işyerinde, hazırlanan plan dahilinde, nöbet tutmak zorundadırlar.
ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI
Eczacılar, Sağlık Bakanlığı'na bağlı birimlerde, çeşitli laboratuarlarda (hastane veya özel), ilaç endüstrisinde (fabrika veya depo), kalite kontrol birimlerinde, kendilerine ait veya hastanelerde bulunan eczanelerde çalışırlar. Eczacılar özel sektörde üretim ve pazarlama alanlarında çalışabilirler. Ayrıca son yıllarda ilaç tanıtıcısı olarak çalışanlar da bir hayli fazladır.
MESLEK EĞİTİMİNİN VERİLDİĞİ YERLER
Mesleğin eğitimi çeşitli üniversitelere bağlı eczacılık fakültelerinde verilmektedir. Bu fakültelere girmek için Öğrenci Seçme Sınavı’nda (ÖSS) yeterli “Sayısal (SAY)” puan almak gerekmektedir.
EĞİTİMİN SÜRESİ VE İÇERİĞİ
Mesleğin eğitim süresi 4 yıldır. Dersler teorik ve pratik olarak verilmektedir. Öğrenciler uygulama derslerini fakülte laboratuarlarında sürdürmekte ve eğitim süresi boyunca eczane, hastane ve ilaç fabrikalarında staj yapmaktadırlar. Eğitim süresince; Fizik, Kimya, Matematik, Tıbbi Biyoloji ve Genetik, Anatomi, Biyoistatistik, Fizyoloji, Patoloji, Besin Analizi, Mikrobiyoloji, Halk Sağlığı, Farmakoloji, Eczacılık Tarihi ve Deontoloji, Eczacılık Mevzuatı, Tıbbi İlk Yardım derslerini alırlar.
MESLEKTE İLERLEME
Akademik kariyer yapabilirler. Yüksek lisans yaptıkları takdirde uzman eczacı olurlar. Çeşitli kamu ve özel sektöre ait işyerlerinde yönetici kademelerine yükselebilirler. Kendi işletmesini kuranlar (eczane, ecza deposu, ilaç fabrikası) işletmelerini ve faaliyet alanlarını büyütebilirler.
BENZER MESLEKLER:
Farmakologluk, kimyagerlik.
BURS, KREDİ VE ÜCRET DURUMU
Meslek eğitimi süresince koşulları uygun olan öğrenciler Kredi ve Yurtlar Kurumu'ndan kredi alabilirler. Ayrıca, çeşitli kurum ve kuruluşlar tarafından sağlanan kredi ve burslardan faydalanabilirler.
Eğitim sonrasında, kamu kurumlarında çalışan eczacılar, sağlık hizmetleri sınıfında görev yaparak bu grubun aldığı zam ve tazminatlardan yararlanabilirler. Kendi eczanelerini açanların kazancı eczanenin bulunduğu semte göre değişmektedir.
DAHA AYRINTILI BİLGİ İÇİN BAŞVURULABİLECEK YERLER
İlgili eğitim kurumları,
Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü Ankara Meslek Danışma Merkezi,
Bünyesinde Meslek Danışma Merkezi bulunan Türkiye İş Kurumu İl Müdürlükleri.
Anket
Son yorumlar
- Avukatlık
3 years 19 weeks önce - bende gastronomi ve diş
3 years 20 weeks önce - öğretmenlik
3 years 21 weeks önce - diş hekimliğine aday
3 years 27 weeks önce - Ben 11. Sınıfa yeni geçtim ve
3 years 32 weeks önce - E okulu açın ya
3 years 34 weeks önce - yeter artik
3 years 34 weeks önce - bılmıyorum
3 years 34 weeks önce - Hiç giremiyorum
3 years 36 weeks önce - avukatlik
3 years 36 weeks önce
13 reacties
Merhaba ben hemsirelik
misafir (doğrulanmadı) tarafından Paz, 07/24/2016 - 13:37 tarihinde gönderildi.Merhaba ben hemsirelik ikincii siniftayim.
Eczaci olmayi cok istiyorum. Acaba yatay gecisle mumkun mu yada baska bolum okuyup eczacilga gecis olabilir mi
eczacilik
misafir (doğrulanmadı) tarafından Çar, 05/27/2015 - 09:21 tarihinde gönderildi.Ben lise son sinif ogrencisiyim ve eczacilik fakultesine girmeyi cok istiyorum bu sene aldığım puanla galiba girmem mümkün değil ama bir sene daha hazırlanmayi düşünuyorum ama eczacılık mesleği hakkında kafama takilan bir kac sorun var mezun olduktan sonra eczacibasi gibi sirketlere girerken şartlar neler eczane açmak mi daha avantajli yoksa bi sirkette calismakmi
Merhaba arkadaşlar ben 8 e
misafir (doğrulanmadı) tarafından Salı, 10/14/2014 - 18:02 tarihinde gönderildi.Merhaba arkadaşlar ben 8 e gıdıyorum bugün ogretmenım dedı marta sen 3 gün eczanede sıtaj goreceksın
Eczane neden ezzane diue
misafir (doğrulanmadı) tarafından Cts, 07/19/2014 - 15:30 tarihinde gönderildi.Eczane neden ezzane diue yazilmaz
Cevap
misafir (doğrulanmadı) tarafından Pzt, 12/12/2016 - 18:21 tarihinde gönderildi.Bunu soylemek icin cok mu dusundun
Çünkü kelimenin aslı zaten
misafir (doğrulanmadı) tarafından Paz, 07/10/2016 - 09:40 tarihinde gönderildi.Çünkü kelimenin aslı zaten eczane halk dili yüzünden ezzane diye biliniyor
Evet bende çok begendim ...
misafir (doğrulanmadı) tarafından Paz, 06/29/2014 - 13:36 tarihinde gönderildi.Evet bende çok begendim ... bir sey sormak istiyorum eczacilik egitim süresi 5 sene degil mi?
Genel olarak doğru bilgiler
misafir (doğrulanmadı) tarafından Cts, 06/28/2014 - 07:41 tarihinde gönderildi.Genel olarak doğru bilgiler olmakla beraber, Eczacılık eğitimi 5 eğitim-öğretim yılıdır.
çok iyi bir site
misafir (doğrulanmadı) tarafından Paz, 04/20/2014 - 20:15 tarihinde gönderildi.Ödevim için çok yararlı oldu teşekkürler.
çok tanks
misafir (doğrulanmadı) tarafından Cts, 04/19/2014 - 19:01 tarihinde gönderildi.çok teşekkür ederim ödevimin tamamını burdan yaptım hiç araştırmama gerek kalmadıı :)))))
D:)
misafir (doğrulanmadı) tarafından Per, 04/10/2014 - 17:19 tarihinde gönderildi.D:)
çok açıklayıcı ya çok güzel
misafir (doğrulanmadı) tarafından Çar, 04/02/2014 - 19:26 tarihinde gönderildi.çok açıklayıcı ya çok güzel aradığım her şey var. ödevimin tamamı buradan. :)))))))
eczacılık
eda (doğrulanmadı) tarafından Paz, 03/03/2013 - 14:15 tarihinde gönderildi.harıka bı sıte tek bır sıtede tum ardaıgım konular cıktı
:)))
Yeni yorum gönder