vergi

Vergi oranlarında değişiklik yapılmayacak

Yeni Gelir Vergisi Kanunu ile şu anda geçerli olan vergi oranlarında herhangi bir değişiklik yapılmayacağını söyleyen Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, "Esnafın vergi yükünü artıracak bir düzenleme söz konusu değil" dedi.

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, uzun süredir kamuoyunun gündeminde olan "Gelir Vergisi Kanun Tasarısı"nın detaylarını düzenlediği basın toplantısında anlatıyor.

Şu anda geçerli olan vergi oranlarında herhangi bir değişiklik yapılmayacağını söyleyen Şimşek, "Esnafın vergi yükünü artıracak bir düzenleme söz konusu değil" dedi.

Yeni yasa kapsamında beyanname verme süresinin bir ay öne çekildiğini aktaran Maliye Bakanı, dördüncü dönemin de kaldırılacağını söyledi.

'GENÇ GİRİŞİMCİYE TEŞVİK'

Yeni yılda hangi kaleme ne kadar zam gelecek?

Yeni yıldan itibaren vatandaşlar birçok kalemde fiyat artışıyla karşı karşıya gelecek. Yeniden değerleme oranı doğrultusunda, çevre temizlik vergisi dışında kalan taşıt vergileri, harçlar, damga vergisi, cezalar ve değerli kağıtlar ile defter tutma hadleri yüzde 7.8 artırılacak.

En düşük taşıt vergisi 500 TL'yi aşıyor

Araçlar için uygulanan motorlu taşıtlar vergisinden, emlak vergisine tabi değerlere ve pasaportlara kadar birçok mal ve hizmette, belirlenen oranda vergi artışı olacak. Çevre temizlik vergisi ise yeniden değerleme oranının yarısı kadar ve yüzde 3.9 artırılacak.
Yüzde 7.8'lik artış sonrası yeni yıldan itibaren 1-3 yaş grubunda yer alan ve motor silindir hacmi 1300 cm3'e kadar olan otomobillerin halen 480,70 lira olan motorlu taşıtlar vergisi, 518,2 liraya çıkacak. Motor silindir hacmi 1301 cm3 ile 1600 cm3 arasındaki otomobillerin vergisi de 768,5 liradan 828,4 liraya yükselecek.

Türkler ABD'liden 10 kat fazla vergi ödüyor

Türkiye'de en fazla vergi mal ve hizmet için ödeniyor. Mal ve hizmet üzerinden alınan vergilerin payı yüzde 47.7 düzeyinde bulunuyor. ABD'deki oran sadece yüzde 4.7.

Maliye Bakanlığı verilerine göre, Türkiye, OECD'de 34 ülke arasında sosyal güvenlik primleri dahil vergi yükü açısından sondan 6'ncı sırada yer alıyor.

OECD ülkeleri arasında vergi yükünün GSYH'ye oranı en yüksek ülke yüzde 48,2 ile Danimarka. Söz konusu oran İsveç'te yüzde 45,8, Belçika'da yüzde 43,8, İtalya'da yüzde 43, Fransa'da yüzde 42,9, Norveç'te yüzde 42,8, Finlandiya'da yüzde 42,1, Avusturya'da yüzde 42 düzeyinde bulunuyor. OECD ortalaması da yüzde 33,9 şeklinde hesaplanıyor.

Maliye'den serbest mesleğe 'vergi' kıskacı

Maliye, düşük vergi ödediği için gündeme gelen birçok prestijli mesleği yapanların harcamalarını mercek altına alındı. Maliye Bakanı Şimşek, "Kredi kartı harcamaları, seyahatleri bizde var. Analiz edilip adım atılacak" dedi.

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, gündemdeki gelişmeleri NTV canlı yayınında Ankara İstihbarat Şefi Ahmet Ergen'e değerlendirdi.

Şimşek, kayıtdışılığın yarattığı gelir kaybını önlemek için kira geliri olanlara önceden hazırlanmış beyanname gönderdiklerini hatırlattı ve yeni hedeflerinin serbest meslek erbabı olduğunu açıkladı.

En düşük motorlu taşıtlar vergisi 518 liraya çıkacak

Ekim ayı enflasyon verileri çerçevesinde vergilerin artışında kullanılacak yeniden değerleme oranı 2013 yılında yüzde 7.8 olacak.

Vergi Usulü Kanunu'na göre, TÜİK tarafından açıklanan Ekim ayı Üretici Fiyatları Endeksi'nin (ÜFE) 12 aylık ortalamaları dikkate alınarak belirlenen yeniden değerleme oranında, çeşitli vergiler, harçlar ve cezalar ile geçici vergi dönemleri itibariyle yapılacak değerlemeler esas alınıyor.

Yeniden değerleme oranı doğrultusunda, çevre temizlik vergisi dışında kalan taşıt vergileri, harçlar, damga vergisi, cezalar ve değerli kağıtlar ile defter tutma hadleri yüzde 7.8 artırılacak.