Fitch, Türkiye'nin kredi notunu yükseltti

Fitch, Türkiye'nin kredi notunu BB+'dan BBB-'ye yükseltti, görünümü durağan olarak açıkladı. Böylece Türkiye'nin notu yatırım yapılabilir ülke seviyesine yükseldi.

Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch'ten uzun zamandır beklenen adım geldi.

Fitch, Türkiye'nin kredi notunu bir kademe artırarak yatırım yapılabilir düzeye çıkardı ve kritik bir eşik aşıldı.

Fitch, kredi notunu BB+'dan BBB-'ye yükseltti, görünümü durağan olarak açıkladı.

Ekonominin sürdürülebilir büyümeye dönme yolunda ilerlediğini belirten Fitch şunları kaydetti: "Not artırımı kısa dönemde makrofinansal risklerin gevşemesi ve devletin azalan borç yükünü yansıtıyor. Türkiye ekonomisi diğer yatırım yapılabilir seviyedeki ülkelerden daha volatil kalacak. Türkiye'de kamu maliyesinin durumu kredi notu artışında güçlü ana unsur. Türkiye'nin güçlü bankacılık sistemi kredi notunu destekliyor."

Fitch, Türk ekonomisinin güçlü bir sürdürülebilir büyüme trendinde olduğuna inandığını kaydetti.

Kuruluş, Türkiye'nin dış finansallarının kredi notu üzerindeki temel zayıflık unsuru oluşturduğunu ifade etti. Yapılan açıklamada, "*Cari açıkta belirgin ve kalıcı düşüş kredi notunu yukarı yönlü destekler, ancak bunu yakın vadede öngörmüyoruz. Dış şoklar veya içeride politika hatasının tetikleyeceği bir ödemeler dengesi krizi olumsuz kredi hareketine neden olabilir" denildi.

PARKER: EN BÜYÜK ZAYIFLIK CARİ AÇIK
CNBC-e'ye konuşan Fitch'in Gelişmekte Olan Ülkeler Kıdemli Direktörü Edward Parker "Yeni bir not artırımını yakın vadede beklemiyoruz. Türkiye'nin görece daha volatil bir GSMH büyüme oranı var. Büyük bir cari açık var, bu da dış finansal koşullara bağlı kılıyor. Cari açık en büyüklük zayıflık olarak kalmaya devam ediyor. Türkiye'nin geçmiş yıllara göre daha dirençli olmasını bekliyoruz. Cari açık Türkiye ile ilgili görünümü birkaç yıl daha etkiler" dedi.

KONFERANS ÖNCESİ NOT ARTIŞI
Fitch'in 8 Kasım'da Türkiye'de yapacağı konferans öncesi bir not artışına gitmesi bekleniyordu. Fitch'in kararıyla Türkiye ilk kez yatırım yapılabilir seviyenin üzerine çıktı.

DÖVİZ VE FAİZ GERİLEDİ
Kararı sonrası döviz piyasasında düşüş görüldü. Dolar 1,78'in altına kadar geriledi. Gösterge faiz yüzde 6.86'ya düştü.

CEBECİ: BÜYÜK SÜRPRİZ DEĞİL
"Not artırımı gelebilir" diyen ilk isim olan JP Morgan Türkiye Başekonomisti Yarkın Cebeci, "Haklı çıkmak iyi bir şey. Büyük bir sürpriz değil. Türkiye'nin yatırım yapılabilir ülke konumunda değerlendirildiğini görüyoruz. Olay resmiyet kazandıktan sonra Türkiye daha geniş yatırımcı yelpazesine hitap edecek. Özellikle Uzakdoğu'dan. Bu açıdan olumlu. Piyasada çok büyük oranda satın alınmıştı, şu ortamdan daha iyi olacağını sanmıyorum. Doğrudan yatırımları orta vadede hızlandıracak. Kısa vadede çıkar iner, ama orta vadede çok daha olumlu gelişme" diye konuştu.

BESİMOĞLU: DÖVİZ TARAFI DESTEKLERSE FAİZ İNEBİLİR
Kararı yorumlayan Oyak Yatırım Başekonomisti Mehmet Besimoğlu, "Dövizde düşüş olur, hisse senetlerine giriş devam eder. Bazı fonlar yatırım yapılabilir seviyedeki ülkelere yatırım yapıyorlar. Döviz tarafı desteklerse Merkez Bankası da faizde yüzde 5,75'in altına inebilir" dedi.

KİBAR: FİNANSAL İMKANLAR UCUZLAYACAK
Kibar Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ali Kibar, "Doğru bir karar. Türkiye'nin hak etmediği bir not seviyesinde olduğunu gözlemlemek mümkün. Bunun arkasından yerli sermayenin finansal imkanları ucuzlayacak. Yabancı sermayenin Türkiye'ye daha fazla gelebilmesine imkan sağlayacak" şeklinde görüş belirtti.