İŞKUR’dan 24 ay yasağı

İŞKUR’dan, meslek edindirme kursunu bırakan veya 3 iş teklifini kabul etmeyen işsizlere 24 ay yasağı. İŞKUR, meslek edindirme kurslarını yarım bırakan veya kursu tamamlamasına karşın 3 iş teklifini kabul etmeyen kursiyerlere ’24 ay bize gelme’ diyecek. İŞKUR, ikinci öğretim ve açık öğretim öğrencilerinin de kurslara katılması engelini kaldıracak. Ancak bunun için ilgili il müdürlüğünün ‘eğitimlere katılabilecek zamanı vardır ve kurs sonunda istihdam edilmelerine engel durum yoktur’ onayı vermesi gerekecek.

İŞKUR, kursiyerlerin meslek edindirme kurslarını ‘keyfi’ nedenlerle bırakmalarını ve kurslara cep harçlığı için katılımları önlemek için Aktif İşgücü Hizmetleri Yönetmeliğinde değişikliğe gitti. Yönetmelik çerçevesinde bir de genelge hazırlığı yapan kurum, ciddi maliyetler ödenerek açılan meslek edindirme kurslarının daha etkin kullanımı için bir dizi önlem alma ihtiyacı duydu.

Buna göre illerde patronların eleman ihtiyacı öncelikle daha önce İŞKUR kurslarını tamamlamış kişiler arasından karşılanacak. Eğer o alanda yeterli eleman yoksa yeni bir kurs açılışına izin verilecek. Yani kurs bitirenlerin istihdamı sağlanmadan yeni bir kurs kesinlikle açılmayacak.

24 AY YASAĞI

İŞKUR, sadece kursu bırakanlara değil; kursu tamamlayıp 3 iş teklifini kabul etmeyenlere de '2 yıl bize gelme' diyecek. Üst düzey bir İŞKUR yetkilisi, "Biz bir kursu açmadan önce kursiyerlere tahminen sizi şu üç işyerinden birine yerleştireceğiz. Çalışma saatleri, ücreti, işin içeriği şu olacak, diyeceğiz. Yani bir kişi kursa başlamadan önce ne yapacağını hangi işe yerleştirilme ihtimali olduğunu biliyor olacak. Bunu bile bile kursa devam ettiği için de tamamladığında 3 teklifimizden birini kabul etmesini bekleyeceğiz. Etmez ise çalışmaya gönlü yok, demek ki deyip 24 ay bize gelmemesini söyleyeceğiz" dedi.

YÜZDE 50’Sİ İŞE YERLEŞTİRİLECEK!

Kurslarda, katılımcıların işe yerleştirilme zorunluluğu yüzde 20’den yüzde 50’ye çıkacak. Yani açılan bir kursa katılanların en az yüzde 50’si kurs bitiminde işe yerleştirilmiş olacak. Bu oranı tutturamayacağı düşünülen kursların açılışına izin verilmeyecek.

EN AZ 4 AY ÇALIŞTIRMA ZORUNLULUĞU

Kursu tamamlayanların, bir işyerinde en az 3 ay süreyle istihdam edilmeleri şartı da 4 aya çıkarıldı. İŞKUR yetkilileri, “İşverenin bir işçiye ya da bir işçinin işyerine alışması için 3 aylık süre yeterli olmuyordu. Bu nedenle 4 aya çıkardık. Böylece kursiyerlerin istihdam edilme oranı ve süresi artırılmış oldu” dediler.

Kurslara devamsızlığın önüne geçmek ve keyfi bırakmaları önlemek içinse, kursiyerlere daha kursun başında “Eğer kursa devam etmez iseniz 24 ay boyunca hiçbir kurs ve programımızdan yararlanamayacaksınız” uyarısı yapılacak. Bu uyarının kabul edildiğine dair de kursiyerden ‘taahhüt’ alınacak.

MAAŞ GECİKMELERİNE SON!

İŞKUR, kendilerine kurs hizmeti veren eğitim kurumları için de yeni şartlar getirdi. Buna göre kurs sahiplerinden, yüzde 15 teminat alınacak. Ayrıca kursiyer seçiminde iş ve meslek danışmanlarının etkinliği artırılacak. Yani açılacak bir kursa başvuran işsizin uygun olup olmadığı ya da kimlerin uygun olacağını iş ve meslek danışmanı belirleyecek.

Kurslarda, hem eğitim hem de kursiyerler periyodik olarak denetlenecek ve izlenecek. Kursiyerlerin, maaşlarını geç almalarına neden olan devam-devamsızlık bildirimlerinin zamanında yapılması için kurs yönetimlerine dair yaptırımlar gelecek.