Karttan mı çektirelim, nakit mi ödeyelim?

Bankalararası Kart Merkezi (BKM) Genel Müdürü Soner Canko, nakit paranın cepte olmasının insanlara güven verdiğini belirterek, ''Bazen nakit bazen de kartlar hayat kurtarıyor. Kriz dönemlerinde kart çok önemli'' dedi.

Uludağ Ekonomi Zirvesi'nde Coca Cola Üst Yöneticisi (CEO) Muhtar Kent'in nakde saygının azaldığı ve eski itibarının kalmadığı şeklindeki yorumlarına değinen Canko, ''Nakdin yadsınamaz bir psikolojik etkisi var. Nakdin cepte olmasının insanlara verdiği bir güven var. Nakdin ödemede kullanılmasının da getirdiği bir kontrol var. Olduğu kadar harcarsınız, bittiğini hissedersiniz. Nakit bir sembol olarak çok önemli. Sanmıyorum ki Muhtar Bey de harcamalarının tamamını nakitle yapsın. Uçak biletini nakitle aldığını veya otel ücretini nakitle ödediğini sanmıyorum'' diye konuştu.

DURUMA GÖRE DEĞİŞİYOR
Güney Kıbrıs'ta mudilerin günlerce bankadan para çekememeleri konusuna da değinen Canko, ''Kartlarla ve nakitle ilgili değişimlere baktığımızda bazen nakit bazen de kartlar hayat kurtarıyor. Son yaşadığımız örnekte Güney Kıbrıs'ta on gün boyunca bankalar kapalı kaldı. Emekliler, maaşlarını alamayanlar, herkes ATM'lerden 100 euro ile sınırlandırıldılar ve günlük nakit ihtiyaçlarını bu sayede karşılayabildiler. ATM kartı olmadığı için maaşını çekemeyen bir Güney Kıbrıslı emeklinin ilk olarak kart başvurusu yaptığına tanık olduk. Dolayısıyla özellikle böyle kriz dönemlerinde kart çok önemli. Uzakta da olsanız, nakde ihtiyacınız olduğunda hayatınızı kurtarıyor. Öte yandan hayatı sadece kartlarla da yaşamak mümkün değil. Depremde, selde veya felaket olduğunda kartların kabul edilemediği bir ortamda nakit her zaman lazım. Nakit psikolojik olarak insanlara iyi gelen bir unsur. Nakit de bulunsun en az bir kaç kart da bulunsun.''

BANKA KARTLARI DA ÖNEMLİ
Kartı sadece kredi kartı olarak görmemek gerektiğini söyleyen Canko, banka kartlarının da çok önemli olduğunu belirtti. Kartların artık hayatın ayrılmaz bir parçası olduğunu vurgulayan Canko, Türkiye'de toplam tüketim harcamalarının yüzde 35'inin kartlarla, yüzde 65'inin nakitle yapıldığını ifade etti.

Canko, ''Bizim asıl mücadelemiz bu yüzde 65'lik nakdi daha azaltmak ve yüzde 35'lik kısmı daha yukarı çekmektir. Zaten hiçbir zaman nakdin sıfırlanması gibi amacımız yok. Kartların daha fazla kullanılmasının vergi gelirlerini artırdığına dikkati çeken Canko, ''İstihdamın artışı, gayri safi milli hasılanın büyümesi... Bütün bunları üst üste koyduğumuzda nakdi basmanın topluma getirdiği ciddi bir maliyet yükü var. Bu da ekonomilerin gayri safi milli hasılasının yüzde 0,5'ine denk geliyor. Bütün bunlar, kart kullanımının neden artması gerektiğini gayet iyi anlatıyor'' diye konuştu.